NavMenu

Električno vozilo samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu kravama (VIDEO)

Izvor: Agroklub Petak, 15.01.2021. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Daniel Quiceno M/Unsplash)
Nedavno je kompanija Lely predstavila svoju viziju cirkularne ekonomije na farmi koja uključuje tri inovativna proizvoda: Sphere, Exos i Horizon. Reč je o autonomnim sistemima koji pomažu farmerima, istovremeno obezbeđuju dobrobit životinja i smanjuju emisiju štetnih gasova.

- Dobra krmiva su oduvek važna za zdravlje i mlečnost krava. Exos je novo otkriće u iskorišćavanju travnjaka, a mlekari sada mogu optimalno da koriste dostupne sirovine - ističe Korstian Blokland, šef odeljenja za inovacije ove kompanije, dodavši da je hranjiva vrednost sveže pokošene trave za 10% do 20% veća od silaže, jer nema značajnih gubitaka koji se "nakupe" tokom berbe, konzerviranja i ishrane.

Reč je o prvom konceptu za potpuno autonomnu kosidbu i ishranu svežom travom. Uz pomoć ovog sistema proizvođači mleka mogu da koriste veliki deo svog travnjaka za proizvodnju svežeg stočnog krmiva.


Štedi više od dva centa po litru mleka

Treba napomenuti da je ovo rešenje u potpunosti kompatibilno sa cirkularnom ekonomijom na farmi, istovremeno sistem štedi rad farmera, a smanjuje i troškove ishrane.

Zasnovano je na električnom vozilu koje samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu u staji.

- Exos, krave snabdeva svežim izvorom hrane i danju i noću - napomenuo je Blokland rekavši da to poboljšava ukus i utiče na unos.

Ručno hranjenje krava u staji svežom travom zasniva se na istom principu, ali mogućnosti su ograničene i veoma radno zahtevne. Ovaj sistem radi 24 sata dnevno, tako da nije ograničen radnom snagom ili vremenom.

Sa ovim robotom Lely uvodi inovaciju koja je u potpunosti kompatibilna sa prelazom na održiv i kružni način proizvodnje mleka. Automatsko hranjenje svežim izvorom hrane rezultira znatnim uštedama. Na primer, ako je farma koristi više, treba joj manje silaže i može uštedeti na koncentratima i ostalom krmivu za životinje.

Iskustvo na oglednim gazdinstvima pokazalo je da mlečna farma može tokom vegetacije, od ranog proleća do kasne jeseni, da ispuni polovinu svojih potreba za krmivima pomoću sveže trave. Takođe, ušteda može biti više od dva centa (2,35 dinara) po litru mleka.


Sistem nadgleda udeo sveže trave u obroku

Prilagođen je svakodnevnim potrebama krava i dizajniran tako da iskoristi dugu sezonu kosidbe na najbolji mogući način. Mala težina robota i tehnologija prilagođena zemljištu obezbeđuje njegovu primenu od ranog proleća pa sve do kasne jeseni. Takođe, njegov pažljiv način kosidbe održava travu svežom i ukusnijom.

Exos deluje zajedno s Lely Vector sistemom za automatsko hranjenje. Oba naizmenično pružaju svežu travu i ostale delove krme, uz neprestano nadgledanje njenog udela u obroku. Uređaj takođe, prikuplja podatke na terenu, tako da stočar može u bilo kom trenutku odmah da reaguje na smanjenje zaliha.

Prvi prototipovi ove mašine već rade na oglednim farmama, gde će se opsežnim ispitivanjem u svakodnevnoj praksi dobiti što više podataka o autonomnoj kosidbi.

- U narednim godinama naša kompanija će i dalje razvijati sistem kako bi on bio komercijalno dostupan - zaključio je Blokland.


Automatska prihrana sledeći je korak

Jedna od stvari koje ova kompanija istražuje je korišćenje sistema za doziranje određene količine osoke prilagođeno svakom lokalitetu. To je nastavak sistema Lely Sphere koji stvara korisna đubriva - azotno, fosforno i kalijumovo.

Inače, kompanija je osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatizovanih sistema za mužu, neprestano radeći na inovacijama kako bi poljoprivrednicima obezbedila vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.