NavMenu

MATIĆ: Rebrendiranje Srbije kao turističke destinacije prioritet, banje novi magnet

Izvor: Tanjug Petak, 15.01.2021. 09:34
Komentari
Podeli
Tatjana Matić (Foto: Youtube/screenshot/N1)Tatjana Matić
Srbija ima više od hiljadu izvora mineralnih voda i 40 banja i mnogo drugih autentičnih atrakcija, što je magnet za domaće i strane goste, pa će to biti jedan od prioriteta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ističe za frankfurtske Vesti ministarka Tatjana Matić.

Ona je rekla da je među prvim zadacima "rebrendiranje" Srbije kao turističke destinacije.

- Proces digitalizacije i primene novih tehnologija i novih tehnoloških rešenja je ključan preduslov za unapređenje konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije, ali i za opstanak na sve zahtevnijem međunarodnom turističkom tržištu. Osim proširenja sistema e-turista koji je počeo da se primenjuje 1. oktobra, predviđeno je i pokretanje projekta digitalizacije kulturno-turističke ponude Srbije. U prvoj fazi planirane su sertifikovane kulturno-turističke rute Srbije od strane Saveta Evrope: Transromanika i Put rimskih careva i dunavski put vina, zatim, kulturno-turistička ruta Tvrđave na Dunavu, kulturno-turistička ruta Spomeničko nasleđe Drugog svetskog rata, turistička regija Zapadna Srbija, arheološka nalazišta Belo brdo Vinča i Lepenski vir - objasnila je ministarka.

S ciljem podsticanja razvoja domaćeg turizma predviđen je, dodaje, Program rasporeda i korišćenja subvencija, dotacija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma koji uključuju projekte infrastrukture, edukacije, promocije, treninga u turizmu za lokalne turističke organizacije i udruženja.

Takođe, ističe, planirana je realizacija Konkursa za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude za 2021. godinu. Za razvojne infrastrukturne projekte planirano je više od 600 miliona dinara dok je za projekte promocije i edukaciju opredeljeno 115 miliona dinara.

- Projekat zajedničke izgradnje širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima za koje ne postoji komercijalni interes operatora pokrenut je u septembru. Predviđa sprovođenje javnih konkursa i potpisivanje ugovora sa operatorima. Do sada smo raspisali tri javna poziva za izgradnju mreže u prvih 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava. Očekujemo da uskoro počnu radovi za izgradnju mreže u ovim naseljima, a rok za završetak je kraj 2022. godine. Time će značajno biti smanjen digitalni i ekonomski jaz između urbanih i ruralnih područja, biće stvorena osnova za ravnomeran razvoj svih delova zemlje zajedno sa platformom za uvođenje novih digitalnih usluga, savremenog načina poslovanja i obrazovanj - ukazala je Matićeva.


Banjski turizam jedna od najznačajnijih razvojnih oblasti

Na konstataciju da naši ljudi iz dijaspore tokom boravka u otadžbini vole da se odmaraju u banjama, ona je kazala da je banjski turizam jedna od najznačajnijih razvojnih oblasti na koju će Ministarstvo biti orijentisano u narednom periodu.

- S obzirom na ogroman potencijal koji Sokobanja ima za razvoj turizma, preduzete su aktivnosti za uspostavljanje adekvatne komunalne infrastrukture i pokrenut je projekat revitalizacije lokaliteta Sokograd. Takođe, među prioritetnim projektima je uređenje infrastrukture Ovčarsko-kablarske klisure, za koje je u 2021. ukupno planirano više od 100 miliona dinara, i od toga je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija opredelilo 34 miliona dinara (289.361 EUR) za uređenje centra Ovčar Banje, koje uključuje novi trg, park, amfiteatar i parking prostor, kao i izgradnju pristaništa i parkinga na lokaciji jezera Međuvršje. Jedan od prvih zadataka biće rebrendiranje Srbije kao turističke destinacije koja ima mnogo toga atraktivnog i autentičnog da ponudi pre svega našim građanima, ali i međunarodnim turistima, s usmeravanjem na nacionalne osobenosti, kulturno nasleđe, ekološki i zdravstveni turizam - objasnila je Matićeva.


Izgradnja računarske mreže

Upitana za prioritete kazala je da je prioritet nastavak sistemske digitalizacije koja uključuje, pored izgradnje mreže u ruralu i nastavak izgradnje računarske mreže u osnovnim i srednjim školama koja je do sada završena u 934 školska objekta.

- Nastavićemo da podstičemo razvoj elektronske trgovine i digitalnog društva, sa fokusom na digitalne veštine prema usvojenoj Strategiji razvoja digitalnih veština i unapređenju informacione bezbednosti u skladu sa novom Strategijom informacionog društva. Glavni ciljevi su ekonomsko održanje postignutog rasta i reforme u odnosu na krizu izazvanu pandemijom, kao i očuvanje turističkog sektora sa razvojnim programima u ovom sektoru koji uključuju digitalizaciju i ulaganja u infrastrukturu i promociju - dodala je ministarka.


Vaučeri za odmor

Što se vaučera za odmor tiče, ukazala je da već na početku godine građani mogu da se prijave za vaučere kojima dobijaju 5.000 dinara za odmor na željenim destinacijama u Srbiji.

- Za prvih 100.000 vaučera izdvojeno je 500 miliona dinara i po potrebi i mogućnostima, nastojaćemo da tokom godine obezbedimo i dodatne vaučere. Pravo na vaučere ostvaruju nezaposlena lica, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, radno angažovani čija primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, ali i nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i studenti - napominje ministarka Matić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.09.2023.  |  Industrija, Zdravstvo

Vlada Srbije i kompanija Pfizer partneri u BIO4 kampusu

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Fajzer (Pfizer) Srbija danas su potpisali Memorandum o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu pod nazivom BIO4 kampus. Taj centar okupiće akademiju, privatan sektor, startap kompanije i sve druge relevantne činioce, kako bi Srbija postala poznata po inovacijama i nauci, navodi se u saopštenju Fajzera. Premijerka Ana Brnabić je na potpisivanju memoranduma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.