Izvor: Tanjug | Četvrtak, 14.01.2021.| 16:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pad nemačke ekonomije u 2020. godini 5% - Sumorna cifra ipak niža od ranije predviđane

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Nemačka ekonomija je zabeležila u pandemijskoj 2020. godini pad od 5%, okončavši desetogodišnju ekspanziju jer su mere zaključavanja ugušile veliki deo poslovnih i potrošačkih aktivnosti, pokazuju današnji podaci Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa.

Koliko god da sumorna bila ova cifra, pad je manji nego što su mnogi analitičari predviđali, a visoka stopa rasta štednje nagoveštava da bi potrošači mogli da budu spremni da pokrenu snažan ekonomski oporavak kada se lokdaun konačno ukine, ocenjuje agencija AP.

Prema saopštenju Destatisa, samo je nemački građevinski sektor lani zabeležio rast dok su industrijska proizvodnja i sektor usluga duboko potonuli. Poljoprivreda, finansijske usluge, sektori nekretnina, informacija i komunikacija pretrpeli su manji pad.

Albert Brakman, šef grupe za ekonomske procene i cene, kaže da bi privatna potrošnja "mogla znatno da poraste" u predstojećem periodu, imajući u vidu da je stopa štednje stanovništva u Nemačkoj porasla za rekordnih 16,3% tokom 2020.

Nemačka ekonomija je lani prošla bolje od nekih drugih članica evrozone. Francuska je, prema Destatisu, pala za 9,4%, Italija za 9,9%, a od turizma zavisna Španija za 12,4%, navodi AP i dodaje da zvanični statistički podaci tih zemalja treba da budu objavljeni početkom februara.

Zvaničnici Destatisa su takođe procenili da je privredni pad SAD-a iznosio 4,6% prošle godine, a da je kineska ekonomija porasla za 2,1%.

Prošlogodišnji pad nemačkog BDP-a uzrokovan pandemijom, kojim je prekinuta decenija njegovog rasta, manji je od onog zabeleženog tokom globalne finansijske krize 2009, kada je najveća evropska ekonomija potonula za 5,7%.

Američka agencija podseća da je nemačka privreda u 2019. godini zabeležila umerenu stopu rasta sod 0,6%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.