NavMenu

EBRD u Srbiji uložila 679 mil EUR u 2020. godini - Podrška privatnom sektoru i zelenoj ekonomiji ostaju prioriteti

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.01.2021. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas je pružila podršku privredi u Srbiji 2020. godine novim rekordnim investicijama u vrednosti od 679 mil EUR, rešavajući hitne potrebe privrede i stvarajući temelje za snažan, održiv i inkluzivan oporavak.

576 mil EUR plasirano je ka privatnom sektoru i malim preduzećima, kroz direktno finansiranje ili putem finansijskih institucija.

Kroz program za oporavak od posledica krize izazvane virusom Covid-19 (Resilience Framework) u 2020. EBRD je kroz hitnu proceduru plasirao 145 miliona evra komercijalnim bankama za održavanje likvidnosti privrede i malih i srednjih preduzeća.

Program će biti aktivan i u 2021. ukoliko bankama zatreba dodatna likvidnost da podrže privredu.

Ostatak finansiranja se odnosio na programe koji podržavaju žensko preduzetništvo, ulaganje u konkurentnost, hipotekarne kredite za stanovništvo, programe za podršku investicija u energetsku efikasnost kao i program za podršku trgovinskih tokova privrede.

Pored kreditnih linija, korisnici su imali priliku da po uspešnoj implementaciji projekta dobiju i podsticajne grantove i besplatnu tehničku pomoć koju finansiraju Evropska unija i drugi donatori.

Za izgradnju boljih infrastrukturnih veza u zemlji i regionu, banka je obezbedila zajam od 85 mil EUR za izgradnju deonice Niš-Pločnik "Autoputa mira" koja će povezati Srbiju sa Kosovom i dalje sa ključnom albanskom lukom Drač, čime se poboljšava povezanost i olakšava trgovina u regionu.

Pored putne infrastrukture, Banka je takođe podržala Srbiju da poboljša digitalnu infrastrukturu i finansirala projekat izgradnje optičke širokopojasne mreže u ruralnim oblastima, čime će preko 600 škola u selima dobiti pristup internetu.

Projekat će pomoći u poboljšanju kvaliteta obrazovanja u manje razvijenim regionima, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Dobar napredak je takođe ostvaren u pružanju podrške Vladi Srbije u reformi državnih preduzeća. Uz pomoć EBRD-a, vlada je kreirala strategiju upravljanja javnim preduzećima koja su u državnom vlasništvu, koja definiše razloge za državno vlasništvo i smernice za rad i bolje korporativno upravljanje u državnim preduzećima.


Tekući i završeni projekti u 2020.

Uprkos pandemiji, izgradnja nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada u Vinči započeta je prošle godine i dobro napreduje.

Ovaj značajan projekat, koji EBRD podržava sindiciranim zajmom od 128 mil EUR, jedno je od najvećih javno-privatnih partnerstava u Srbiji do danas i donosi privatno finansiranje i stručnost za projekat javnog sektora. Nova deponija biće usklađena sa EU standardima sa savremenom tehnologijom upravljanja otpadom.

Subotica je završila modernizaciju infrastrukture za vodu i otpadne vode, decenijski inženjerski poduhvat podržan od EBRD-a, Evropske unije i bilateralnih donatora u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Nova mreža, koja uključuje fabriku vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poboljšava kvalitet snabdevanja vodom, odvođenja otpadnih voda i usluga prečišćavanja u Subotici.


Prioriteti za 2021.

U 2021. godini, prioriteti Banke u Srbiji ostaće pružanje pomoći u oporavku ekonomije od posledica pandemije Covid-19 i promovisanje zelenog i održivog rasta uz ulaganje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

EBRD će takođe nastaviti da sarađuje sa komercijalnim bankama na poboljšanju pristupa finansiranju srpskim malim preduzećima.

- Poseban fokus biće posvećen mladim preduzetnicima uz novi program koji podržava Švedska, kombinujući zajmove EBRD-a i koncesione finansije donatora za bolji pristup finansiranju i savetima za mlade preduzetnike - navodi se u saopštenju.

Kao podrška razvoju zelene ekonomije u zemlji, zajedno sa opštinskim i državnim institucijama u Srbiji, EBRD će nastaviti da radi na identifikovanju projekata koji će podržati poboljšanje energetske efikasnosti u javnim i stambenim zgradama.

Banka takođe sa opštinama istražuje projekte korišćenja obnovljive energije (solarne i geotermalne) za sisteme daljinskog grejanja i hlađenja.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odgovorila je na pandemiju koronavirusa rekordnim ulaganjem od 11 mlrd EUR 2020. godine kroz 411 projekata, rešavajući hitne potrebe 38 ekonomija u koje ulaže.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.