NavMenu

Šta je EMS dobio kupovinom akcija crnogorskog elektroprenosnog sistema

Izvor: RTS Četvrtak, 14.01.2021. 09:01
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Sa novom kupovinom akcija Elektromreža Srbije sada je i zvanično vlasnik 15% crnogorskog elektroprenosnog sistema. Vest o širenju poslovanja EMS-a, i u vreme pandemije, odjeknula je na evropskom tržištu struje i medijima.

EMS je u crnogoskom prenosnom sitemu već imao 10% udela, a za kupovinu još 5% akcija plaćeno je više od šest miliona i devetsto hiljada evra. To Srbiji donosi prihod i višestruko poboljšava poziciju u evropskom sistemu prenosa struje

Tokom pandemije EMS nije stao, čak je radio intenzivno, možda intenzivnije od svih drugih i kupovina dodatnih akcija prenosnog sistema Crne Gore u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja dobra i oprvdana investiciona ulaganja.

Nije samo u prihodima, osnovni benefit za društvo ovakvih prenosnih sistema jeste pouzdanost rada kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou, kaže Jelena Matejić, direktorka EMS-a.

- To daje mogućnost elektromreži našoj da bude u bordu direktora, ali da učestvuje u dividendi. Ali ono što mislim da je još značajnije, što ovo predstavlja prvi korak u našem strateškom cilju da budemo regionalni energtski lider zato što smo mi tranzitni energtski koridor - ističe ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

EMS nastavlja i gradnju naše trase "Tranasbalkanskog koridora za prenos struje" koji spaja Istočnu i Zapadnu Evropu. Elektronergetski kabl ispod Jadraskog mora, koji povezuje Crnu Goru sa Italijom, već donosi prihod.

- Transbalkanski koridor znači ne samo povećanu nacionalnu energetsku sigurnost Srbije, zato što ćemo imati nove trafostanice na graničnim delovima sa drugim državama, nego znači zapravo energtsku stabilnost regiona, bolji život građana mnogo više mogućnosti za ulgnja i investicije. Nema više promena napona koji se dešavaju -, kaže Mihajlović.


Najava ledenih dana, ekipe na terenu


A srpska prenosna mreža tu stabilnost provrdila je i prošlog petka – u jednočasovnom evropskom padu napona naši potrošači nisu imali problema.

Ali neke zemlje Unije isključivale su struju i prijavljuju štete u milijardama evra jer je zbog ispada više elektrana i pada frekvencije jedva izbegnut potpuni kolaps u snabdevanju Evrope.

Zbog najave ledenih dana i ekipe EMS-a su na terenu, a radna grupa parti situaciju.

- Sistem radi stabilno, sve naše ekipe su na terenu, držimo i naše sednice kriznog štaba. Prenosni sistem nije imao nikavih ispada ali smo priticali u pomoć reagovali u minutima kada jer u pitanju sinhronizacija rada distribudivnog sistema, sihronizacija rada sa proizvodnjom i nankraju sinhronizacija u interkonekciji - kaže Jelena Matejić.

A EPS-u je podršlka kolega značajna. To potvrđuju i snimci zaleđene šume kod Gadžinog Hana gde su se ekipe bore sa ledenicama da otklone kvarove.

Bez struje još je oko 18.000 potrošača, najviše u brdsko-planinskim selima na području: Niša, Kraljeva, Zječara, Leskovca, Prokuplja, Novog Pazra i Užica. U pomoć je stigla i Vojska koja raščićava prilaze do trafostanica i bandera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.