Izvor: Mina | Sreda, 13.01.2021.| 17:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aerodromi CG pregovaraju sa tri kompanije o letovima do destinacija koje je pokrivao Montenegro Airlines

(Foto: YouTube/screenshot)
Aerodromi Crne Gore, prema rečima njihovog izvršnog direktora Danila Orlandića, pregovaraju s tri avio-kompanije o eventualnom nadomeštanju letova ka onim destinacijama koje je tokom godine pokrivao Montenegro Airlines (MA).

Orlandić je u Jutarnjem programu TVCG rekao da pregovori idu svojim tokom, te da je svemu najveća prepreka epidemija koronavirusa, prenosi portal RTCG.

- Aerodromi pregovaraju sa tri kompanije o eventualnom nadomeštanju svih destinacija koje smo imali s MA tokom godine. Ti razgovori idu svojim tokom, ali je koronavirus problem, jer se veliki broj zemalja EU ponovo zatvara - rekao je Orlandić.

On veruje da će od aprila ili maja imati značajan broj letova, kao i da će ova godina biti izazovna za Aerodorme Crne Gore i domaću privredu.

- Treba biti optimista da će sve proći. Proces vakcinacije je učinio pozitivne stvari, imamo najave da bi avio-saobraćaj mogao da se ustabili - saopštio je Orlandić, navodeći da trenutno najbolje funkcionišu linije prema Beogradu.

Projekcija je da bi, kako je rekao, ove godine moglo da bude ostvareno 60% saobraćaja iz 2019, dok se naredne očekuje potpuni oporavak i broj putnika iz 2019.

Orlandić je negirao medijske navode da Aerodromi Crne Gore dugove MA naplaćuju putem imovine.

- Mi se još ne naplaćujemo putem imovine. Naplatu određenih dugovanja smo otpočeli, procedura ide preko izvršitelja i trenutno se to obavlja samo na novčanim sredstvima. Narednih dana imamo dodatna izvršenja prema MA i verujem da ćemo uspeti da naplatimo sva dugovanja koja imamo od te kompanije - rekao je Orlandić.

On je podsetio da su Aerodromi 2019. imali prihod od 34 miliona, a profit preko 15 miliona.

- Prošle godine smo prihodovali 27 miliona manje, a gubitak je bio preko 11 miliona. Još se redovno isplaćuju plate u punom iznosu, a imamo još sredstava za redovne obaveze. Ako se situacija ubrzo ne popravi, moraćemo da tražimo nove načine finansiranja - poručio je Orlandić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.