Izvor: Tanjug | Sreda, 13.01.2021.| 16:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS: Hidroelektrana Zvornik postavila novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije zahvaljujući revitalizovanim agregatima

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Hidroelektrana Zvornik postavila je novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije sa 2,84 miliona kilovat-sati proizvedenih 11. januara zahvaljujući revitalizovanim agregatima, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

To je drugi put ovog januara da hidroelektrana Elektroprivrede Srbije u Malom Zvorniku podiže granicu maksimalne dnevne proizvodnje.

Novi rekord je za oko 5.000 kilovat-sati veći od prethodnog zabeleženog 3. januara.

U EPS-u navode da je povećanje proizvodnje "zelene" energije i bolje iskorišćenje dotoka na Drini omogućila investicija EPS-a kojom su potpuno obnovljena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog veka.

U HE Zvornik projekat je započet 2016. godine i revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine.

Snaga agregata povećana je za ukupno 30 megavata, a vrednost investicije iznosila je 70 mil EUR od čega je 65,5 mil EUR iz kredita KfW banke.
Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20% više energije nego prvobitni.

Nakon revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30% više u odnosu na snagu pre revitalizacije.

To je, objašnjavaju u EPS-u, kao da je u HE Zvornik postavljen još jedan agregat. Revitalizacija je, kako navodi u EPS u saopštenju, doprinela većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

Očekivano povećanje proizvodnje električne energije ove hidroelektrane na godišnjem nivou je i do 15%, zavisno od hidroloških uslova ili oko 70 miliona kilovat-sati.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.