Izvor: eKapija | Sreda, 13.01.2021.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nema više prepreka za gradnju spalionice otpada u Vinči - Data saglasnost na izmenjenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je rešenje kojim je data saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta gradnje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa Vinča.

Reč je o ažuriranoj studiji koja je uzela u obzir novi BREF dokument koji je krajem 2019. godine stupio na snagu, a tiče se strožih zahtevima u pogledu definisanih graničnih vrednosti za emisije u vazduh.

U odnosu na projekat za koji je rađena prethodna studija procene uticaja spalionice u Vinči koja se gradi već godinu dana, projekat je delimično izmenjen za TE-TO na komunalni otpad.

Podsetimo, Grad Beograd je krajem septembra 2017. zaključio ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa konzorcijumom Suez&I-Environment i DPN Beo čista energija za izgradnju fabrike za tretman komunalnog otpada u Vinči.

Postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada i deponijskog gasa deo je projekat gradnje kompleksa za upravljanje otpadom Vinča. Planirana je fazna izgradnja objekata - termoelektrane-toplane na komunalni otpad i kogenerativnog postrojenja za dobijanje električne i/ili toplotne energije iz deponijskog gasa.

Na lokaciji za izgradnju ovih objekata planirana je i odgovarajuća infrastruktura − kolektori za odvodnjavanje i sakupljanje otpadnih voda, pristupne i unutrašnje saobraćajnice i manipulativne površine.

Kako je navedeno u studiji koju je izradila firma Dvoper iz Beograda, predviđena dinamika izgradnje postrojenja za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada treba da omogući njegovo puštanje u pogon u toku ove godine.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.