NavMenu

DRI: Greške u reviziji finansijskih izveštaja iznose 437 milijardi dinara

Izvor: eKapija Utorak, 12.01.2021. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
U izveštajima o reviziji finansijskih izveštaja, sprovedenim kao samostalne revizije, utvrdili smo greške i nepravilnosti u iznosu od 437,09 milijardi dinara, izjavio je danas Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor obrazlažući deo Izveštaja o radu DRI za 2019. godinu koji se odnosi na ovu vrstu revizija.

Za revizije finansijskih izveštaja data su 32 pozitivna mišljenja, 96 sa rezervom, četiri negativna i jedno uzdržavanje od mišljenja.

Glavni uzrok nepravilnosti, kako je istakao Pejović, je nedovoljno funkcionisanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije.

- Od ukupno 92 subjekta kod kojih smo sproveli reviziju finansijskih izveštaja utvrdili smo da kod 68 subjekata, odnosno 74% sistem internih kontrola ne pruža razumno uveravanje da će biti ostvareni ciljevi korisnika javnih sredstava. Što se tiče interne revizije, utvrdili smo da 54% subjekata nije na odgovarajući način uspostavilo ovu vrstu revizije - naglasio je Pejović.

Revizijom finansijskih izveštaja, u delu prihoda i primanja, otkriveno da je su pogrešno iskazani podaci u iznosu od 65,60 milijardi dinara, dok su u delu rashoda i izdataka podaci pogrešno iskazani u iznosu od 79,34 milijardi dinara.

U oblasti popisa imovine i obaveza, kao i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem, utvrđene su nepravilnosti u ukupnom iznosu od 163,01 milijardi dinara. Od ovog iznosa 63,74 milijardi dinara se odnosi na neizvršen popis imovine i obaveza i druge nepravilnosti prilikom sprovođenja popisa, dok se 99,27 milijardi dinara odnosi na neusaglašenost potraživanja i obaveza.

Kako se navodi u izveštaju DRI, učešće duga opšteg nivoa države u bruto domaćem proizvodu, ne uključujući obaveze po osnovu restitucije, na dan 31. decembar 2018. godine iznosi 54,5% prema podacima o bruto domaćem proizvodu Republičkog zavoda za statistiku Srbije za 2018. godinu, objavljenim 1. marta 2019. godine, što je iznad nivoa od 45% BDP-a, određenog Zakonom o budžetskom sistemu.


Ukupno je dato 1.221 preporuka subjektima revizije kod kojih su državni revizori 2019. godine sproveli reviziju finansijskih izveštaja, radi otklanjanja grešaka i unapređenja sistema internih kontrola.

Govoreći o značaju sprovođenja revizije finansijskih izveštaja, Pejović je naglasio da subjekti kod kojih se svake godine sprovodi ova vrsta revizije imaju dobru osnovu za odličnu analizu, na osnovu izveštaja DRI.

- Ne bi bilo dobro da onaj ko planira i izvršava, na kraju kaže da je sve u redu. Neko to mora da potvrdi. A to mora da uradi revizor, poručio je dr Pejović i dodao da se revizijom finansijskih izveštaja povećava kredibilitet, kvalitet i poverenje finansijskog izveštavanja - zaključio je Pejović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.