Izvor: eKapija | Utorak, 12.01.2021.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Simboli grada kroz pejzažno uređenje - Ovako će izgledati kružni tokovi u Kraljevu (FOTO)

Žička ulica
Žička ulica (Foto: Vesna Igrutinović)
Kraljevčani i svi posetioci ovog grada uskoro će moći da uživaju u prizoru na kružnim tokovima, koji će biti planski pejzažno uređeni.

Reč je o pet lokacija, a za idejna rešenja je bila zadužena mast. inž. pejz. arh. Vesna Igrutinović iz kraljevačkog Javnog preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta.


Žička ulica

Kružni tok u Žičkoj ulici nalazi se na desnoj obali Ibra, između starog mosta na Ibru i mosta Milomira Glavčića. Površina kružnog toka iznosi 615 m2, a prečnik centralnog ostrva je 28 m.

Za pezjažno uređenje kružnog toka u Žičkoj ulici, korišćena je živopisna ornamentika rozete iz manastra Žiča. Motiv palmeta raspoređenih među kracima krsta u medaljonu kružnog oblika, prenete su na kružni tok, čiji putni pravci
vode prema manstiru Žiči.

Simbolično je korišćeno tri boje, a crvena boja kao dominantna. Zelena boja je prestavljena travnom površinom i niskom živom ogradom (Ligustrum ovalifolium) koja formira prsten, bela rizlom, a crvena žbunastom biljnom vrstom
(Berberis thunbergii Atropurpurea Nana) intenzivne boje lista.

Koristiće se i trava i bela rizla.


Kružni tok u Ulici Dušana Popovića

Ovaj kružni tok nalazi se na desnoj obali Ibra. Površine je 491 m2, dok je prečnik centralnog ostrva 25 m.

Za pezjažno uređenje kružnog toka u Ulici Dušana Popović, korišćen je motiv sedam zlatnih kraljevskih kruna, kao simbol grada Kraljeva. One označavaju sedam srednjovekovnih krunisanja obavljenih u manastiru Žiča. Oblik kruna je sa motivom krina (ljiljana) kako je po pretpostavci izgledala kruna Stefana Prvovenčanog.

Crvena boja koja je simbol kraljevske porfire, zidova arhiepiskopske crkve manastira Žiče i srednjovekovne srpske heraldike, simbolično je predstavljena upotrebom žbunaste vrste čiji plodovi u jesen dobijaju crvenu boju i ostaju na granama sve do proleća.

Pyracantha coccinea (vatreni trn), Rudbeckia hirta Toto i trava biće ovde zastupljeni.

Motiv sedam zlatnih kraljevskih kruna
Motiv sedam zlatnih kraljevskih kruna (Foto: Vesna Igrutinović)

Kružni tok u Ulici vojvode Stepe

Kružni tok u Ulici vojvode Stepe površine je 661 m2. Prečnik centralnog ostrva je 29 m.

Za pezjažno uređenje kružnog toka u ulici Vojvode Stepe, korišćen je motiv centralnog gradskog trga, kao jednog od simbola grada. Glavne ulice, odnosno u ovom slučaju saobraćanice, polaze od centralnog kruga u četiri pravca.

Biljne vrste koje će biti korišćene su Euonymus fortune Emerald'n Gold i Euonymus japonicus. Koristiće se i trava i siva rizla.


Kružni tok kod Tempa

Površina ovog kružnog toka iznosi 573 m2, a prečnik centralnog ostrva je 26-27 m.

Za pezjažno uređenje kružnog toka kod Tempa korišćen je motiv ključa, čime je simbolično predstavljen jedan od ulazaka u grad. Ključ potiče iz 19. veka i deo je zbirke Narodnog muzeja Kraljevo. Forma kružnog toka je ujedno i logo Narodnog muzeja Kraljevo, stilizovanog po uzoru na pomenuti ključ.

Buxus sempervirens (šimšir) i Calendula officinalis (neven) biće korišćeni ovde, uz travu, geotekstil, sivu rizlu i malč boje drveta.


Kružni tok Leoni

Ovaj kružni tok se nalazi na Ratarskom imanju, u neposrednoj blizini fabrike Leoni. Površina kružnog toka iznosi 616 m2, a prečnik centralnog ostrva je 28 m.

Za pezjažno uređenje korišćen je motiv umrežavanja, povezivanja - Internet of Things (IoT). Simbolično međusobno povezani uređaji, predstavljaju povezivanje grada Kraljeva sa ostalim gradovima zemlje i šire, različitim putnim pravcima.

Koristiće se biljne vrste Cerastium tomentosum (ptičija trava, letnji sneg) i Hebe odora, uz sivu rizlu i travu.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Pejzažno uređenje kružnih tokova u Kraljevu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.