Izvor: eKapija | Ponedeljak, 11.01.2021.| 11:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako da odložite plaćanje poreza i doprinosa - Detaljno uputstvo Poreske uprave

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Najkasnije do 15. januara 2021. godine u poresko sanduče na portalu Poreske uprave biće postavljeno obaveštenje o načinu plaćanja dugovanog poreza i doprinosa svim privrednim subjektima koji ispunjavaju uslove, objavila je Poreska uprava. Obaveštenje će, kako se navodi, sadržati podatke o ukupnom iznosu dugovanog poreza i doprinosa na računu 4848 i propisanim računima poreza i doprinosa za paušalno oporezovane obveznike, broju rata, iznosu rate, datumu dospeća rate, broju odobrenja za plaćanje (BOP) i računu za uplatu.

Preduzetnicima paušalcima odloženo je plaćanje za četiri mesečne akontacije poreza i doprinosa na prihod od samostalne delatnosti. Plaćanje poreskih obaveza za njih je podeljeno na 24 jednake mesečne rate bez plaćanja kamate. Prva rata dospeva 10. februara 2021. godine, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede.

Privrednim subjektima odlaže se porez i doprinosi na zarade i naknade zarada, kao i za porez i doprinose na ličnu zaradu preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika koji su se opredelili za odlaganje podnošenjem poreske prijave PPP-PD sa iskazanim datumom plaćanja 4. januar i 5. januar 2021. godine. Ukupan iznos dospelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa na zarade, naknade zarada i lične zarade preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika, odlaže se na najviše 24 jednake mesečne rate, bez plaćanja kamate. I njima prva rata dospeva 10. februara 2021. godine, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede. Mesečna rata ne može biti manja od 1.000 dinara.

- Postupkom odlaganja plaćanja će biti obuhvaćen poreski dug na računu 4848 i propisanim računima poreza i doprinosa za paušalno oporezovane obveznike - objavila je Poreska.

Ukoliko je obveznik delimično izmirio poresku obavezu, odlaganjem plaćanja će biti obuhvaćen preostali iznos poreskog duga.

Privredni subjekti mogu i pre isteka roka za plaćanje odložene rate da u celosti isplate dugovani porez i doprinose, a ukoliko ne izmire ratu u propisanim rokovima, gube pravo na odlaganje plaćanja obaveza i celokupni preostali poreski dug dospeva danom gubitka prava na odlaganje plaćanja.

- Nadležni poreski organ sprovodi postupak redovne i prinudne naplate nad preostalim neplaćenim iznosom, shodno odredbama zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija - saopštila je Poreska.

Šta se dešava ukoliko je firma u međuvremenu prestala da postoji, pročitajte u posebnom tekstu.

Primer obaveštenja pogledajte u PDF fajlu u nastavku:Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE