NavMenu

Britanci razvijaju voz na biometan dobijen od životinjskog i ljudskog otpada

Izvor: Energetski portal Nedelja, 10.01.2021. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Markus Winkler/Unsplash)
Velika Britanija bi uskoro mogla da obezbedi svojim stanovnicima putovanje uz pomoć vozova koji bi kao gorivo koristili biometan dobijen od životinjskog i ljudskog otpada, što bi dovelo do smanjenja emisije štetnih gasova.

Ideja inženjera kompanije Ultra Light Rail (ULR), koji stoje iza projekta Bio-ultra, jeste da sve gradske tramvaje i vozove zamena vozilima koja koriste biometan kao pogonsko gorivo i da na taj način zaštite životnu sredinu.

Vagoni, koje su razvili inženjeri ove firme, pretvaraju gas biometana u električnu energiju, koja zatim puni baterije i na taj način omogućava vozu da se kreće.

Voz budućnosti bi bio dugačak 20 metara, kretao bi se brzinom od 80km/h i kapacitet od 120 putnika. Projekat kompanije će biti finansiran iz fonda britanske vlade.

Biometan je vrsta biogoriva koji se dobija od nekoliko vrsta otpada, između ostalog i mulja iz kanalizacije, ostataka useva na poljima, stajskog đubriva i ostataka hrane. Ove ostatke razgrađuju bakterije i na taj način se dobija gas koji može da se koristi kao "čistije" alternativno gorivo.


Zagovornici ove vrste goriva napominju, iako biometan ispušta ugljen-dioksid u atmosferu, da su ti procesi totalno prirodni i da korišćenje ovog goriva daje navedenim sirovinama novu namenu, kao i da sprečava korišćenje fosilnih goriva.

Cilj kompanije ULR je da se rešenje što pre plasira na tržište i predstavi većim i manjim gradovima u Engleskoj kako bi se doprinelo unapređenju kvaliteta života i smanjilo zagađenje vazduha na celom ostrvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.