NavMenu

Projekat izgradnje vetroelektrane Kostolac korak bliže realizaciji - EPS traži koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu

Izvor: eKapija Nedelja, 10.01.2021. 11:49
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Projekat izgradnje vetroelektrane Kostolac najavljen krajem 2017. godine, sada je korak bliže realizaciji. JP Elektroprivreda Srbije, kao nosilac ove investicije, raspisalo je prvog dana nove godine javni poziv za nabavku usluge koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu za projekat izgradnje ovog budućeg vetroparka snage 66 MW na lokalitetu Kostolačkog basena.

Predmet nabavke su usluge koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu u fazi izrade projekta i u fazi izvođenja radova, a zadatak koordinatora je, između ostalog, izrada plan preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu i obaveza da sva lica na gradilištu budu upoznata sa tom planom.

Rok za podnošenje ponuda je 22. februar, a detalje tendera pogledajte OVDE.

U tenderskoj dokumentaciji se ističe da je cilj projekta gradnje vetroelektrane Kostolac povećanje i diversifikacija energetskih resursa i pružanje doprinosa proizvodnji električne energije u Srbiji bez emisije štetnih gasova i negativnih uticaja na klimu.

Kako je navedeno, EPS je otpočeo realizaciju projekta izgradnje vetroelektrane na lokalitetu Kostolačkog ugljenog basena, tačnije na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac.

Projekat gradnje finansira se iz sredstava kredita nemačke razvojne banke KfW sa kojom je, kao i iz sopstvenih sredstava EPS-a. Podsetimo, ugovor sa KfW vredan 80 mil EUR potpisan je u novembru 2017, a EPS se obevazeo da će uložiti još 15 mil EUR u gradnju svog prvog vetroparka.

EPS je u avgustu 2019. raspisao dva pretkvalifikaciona tendera koja su se odnosila na isporuku i ugradnju vetroagregata i elektroenergetske mreže buduće vetroelektrane, a drugi na projektovanje i gradnju internih saobraćajnica i priključaka na državne puteve, ali kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji poslednjeg javnog poziva raspisanog 1. januara ove godine, isporučilac vetrogeneratora još uvek nije izabran.

Tada je navedeno da je završena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Studija opravdanosti sa idejnim projektom za vetroelektranu Kostolac, kao i Idejno rešenje za interne saobraćajnice, a dobijena je i građevinska dozvola za većinu projekata.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

Svi vetroagregati će, precizirano je u dokumentaciji, biti povezani internim saobraćajnicama priključenim na državne i opštinske puteve, a njihova dužina biće oko 18 km.

B. P.








Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.12.2023.  |  Građevina

Kompleks Marina Dorćol imaće skoro 200.000 m2 BRGP, 564 stana, 39 lokala, 68 poslovnih apartmana, dva vrtića... - Podnet zahtev za zelenu dozvolu za gradnju (FOTO)

Za gradnju Marine Dorćol, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je krajem septembra izdao lokacijske uslove, a sada je investitor, kompanija Sebre Marina Dorćol podnela Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu. Predviđena zona gradnje nalazi se u najstarijem gradskom jezgru i obuhvata prostor bivše industrijske zone Marine Dorćol

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.