NavMenu

(Magazin Biznis)Žerom De Han, direktor "Mazde" za centralnu i jugoistočnu Evropu - Napravili smo dobar posao u Srbiji

Izvor: Magazin Biznis Utorak, 11.05.2010. 08:36
Komentari
Podeli

Žerom De HanŽerom De Han

Beogradski sajam automobila BG Car Show okupio je sredinom marta ove godine sve vodeće proizvođače na jednom mestu. Tim povodom gost Beograda bio je i Žerom de Han (Jerome de Haan), direktor "Mazde" za centralnu i jugoistočnu Evropu, koji se na licu mesta uverio u interesovanje posetilaca i uslove koje su imali izlagači. Njegov utisak je da je sajam bio fer i da je korektno što su svi imali jednake štandove, jer je onda reč bila zaista o automobilima, a ne o svetlosnim efektima ili takmičenju ko će više potrošiti na opremanje izložbenog prostora.

U intervjuu za "Magazin Biznis" Žerom de Han govori o rezultatima "Mazde" u Srbiji i u regionu, konkurenciji, uticaju svetske krize na automobilsku industriju i očekivanjima za naredni period.

Kao direktor za region centralne i jugoistočne Evrope možete li da uporedite rezultate "Mazde" u Srbiji sa rezultatima zemalja u našem regionu?

– U Srbiji smo napravili veoma dobar posao. Mi smo rastući brend i ovde imamo dobar tržišni udeo, oko 2,5%. U poređenju sa Mađarskom i Rumunijom to je znatno bolja cifra, a veoma brzo sustižete i Hrvatsku. Slovenija je isto na 2,5%. Mislim da je tržište relativno stabilno, iako je bilo malog pada, za razliku od Mađarske i Rumunije gde je taj pad iznosio čak oko 18%. Trenutni rezultati su u skladu sa našim očekivanjima i ambicijama.

Kakva su očekivanja u narednom periodu?

– Mi ne želimo da uđemo u cenovno nadmetanje sa konkurencijom. Moramo da nastavimo strpljivo da radimo na našoj korisničkoj bazi. Moramo biti sigurni da su dileri adekvatno premljeni da mogu privući kupce, da imaju dobru uslugu i prostor, salon za automobile. Lako je imati brz rast, ali kada jedne godine imate veliki skok pitanje je šta će biti dalje. Mislimo da je bolje ići sigurno, korak po korak, nego imati velike ambicije za brz momentalni uspon.

Koliko je svetska ekonomska kriza pogodila Vašu kompaniju? Automobilska industrija je prilično loše prošla.

– Svakako da je kriza uticala na naše poslovanje, kao i na svaki drugi biznis širom sveta. Ako pogledamo globalno, u novembru-decembru 2008. godine skoro svi proizvođači su mali težak period. I mi smo bili znatno u "crvenoj zoni" i proizvodnja automobila je dosta pala. Fabrike su slale ljude kućama, ali od tada smo korak po korak popravljali svoju poziciju. Uspeli smo da smanjimo troškove, da budemo efektivniji i vratili smo se u igru. Trenutno, Mazda ide nabolje, u smislu profita i broja vozila, a 2010. godina će biti odlučujuća za dalji pravac u kome će se kretati automobilska industrija. Smatramo da će manjeviše ostati na ovom nivou, ali mislim da je to u redu i da ćemo tako biti u dobroj poziciji. Mi pokušavamo da držimo ritam u istraživanju i razvoju, jer moramo biti konkurentni i imati nove proizvode.

Kakva je konkurencija na srpskom tržištu?

– Mi se srećemo sa istom konkurencijom svuda. Nema puno razlike. Veoma smo prisutni u segmentu japanskih automobila, gde je "Toyota" najjača, ali oni su drugačija ekonomija, rugačija struktura, različit pristup. "Mitsubishi" je isto nešto drugačiji, "Nissan" je u drugom segmentu,a mi smo tu negde sa Hondom. Pokušavamo da se diferenciramo drugačije od ostalih "japanaca", da više pažnje pridajemo sportskoj liniji, dizajnu, atraktivnosti vozila.

A kako komentarišete poziciju italijanske kompanije "Fiat" na srpskom tržištu?

– Što se tiče domaćih proizvođača, FIAT nije naša konkurencija. Ovo što je država uradila sa FIAT-om verovatno će biti dobro za zemlju na duži rok. Ali, pogledajte ostatak Evrope – Italija nije dala subvencije samo italijanskim proizvođačima, nije čak ni samo EU kompanijama, već svim prisutnima na tom tržištu. Na žalost, Srbija je odlučila da subvencioniše samo domaće proizvođače i to bi bilo dobro da se taj auto zaista pravi u Srbiji, ali on se u Kragujevcu samo sklapa, tako da većinu novca odnosi FIAT.

Koja je ciljna grupa "Mazde" u Srbiji?

– Mislim da se naša ciljna grupa u Srbiji ne razlikuje od ciljne grupe u ostalim evropskim zemljama. To su uglavnom mlađi ljudi, od 30 do 45 godina, koji vole sportski orijentisana kola, jer mi imamo puno sportskih atributa u našim automobilima. Vozači Mazde su moderni i žele zabavu u vožnji. Ljudi koji vode računa samo o ceni i funkcionalnosti
nisu grupa koju ćemo mi privući.

Planirate li nova ulaganja, nove investicije u Srbiji?

– Na kraći rok nastavljamo da razvijamo i investiramo u dilersku mrežu, jer je Mazda došla ovde da ostane i da raste. Trenutno smo orijentisani na prodaju, marketing i uslugu za kupce, na očuvanje i jačanje mreže. To su preduslovi za neki naredni korak.

Kakvi su globalni planovi "Mazde"?

– Želimo da se fokusiramo na brend. Odlučili smo da budemo sportski orijentisani i krećemo se u tom smeru. Druga stvar je dizajn, atraktivan izgled automobila, lepota usklađena sa funkcionalnošću. Poznato je da su japanska kola sigurna i pouzdana. Imamo veoma jasan plan i što se tiče novih modela i novih pogona. Želimo značajno da unapredimo motor u narednim godinama. Smatramo da električni automobili neće imati zaista jaku poziciju na tržištu bar do 2020. godine, jer problem tehnologije baterija još uvek nije rešen, recikliranje tog materijala takođe, kvalitet, punjenje. Posle unapređenja motora hibrid će doći korak po korak, a 2020. želimo da budemo i u elektrici – zaključio je Žerom de Han u razgovoru za "Magazin Biznis".

Kvalitet ima cenu

– Situacija u Srbiji se dosta promenila u proteklih 12 meseci. Kada je reč o Mazdi, prilično je promenjena prodaja po segmentima. Jedan model za koji ima mnogo više interesovanja nego ranije jeste CX-7, i njegova prodaja ide iznad naših očekivanja. Praktično smo prodali sva vozila koja imamo na raspolaganju do juna-jula. Drugi model koji nas raduje je Mazda3, posebno Sedan verzija, koja je do kraja marta prodata u 40 jedinica (vozila), znatno više nego prethodne godine, i to su dobre vesti. Mi nudimo dobar kvalitet koji ima svoju cenu – kaže Veljko Stojanović, generalni direktor "Mazde SCG".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Magazin Biznis". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.