NavMenu

Opština priprema dokumentaciju za izgradnju hotela na Čeratu kod Sremskih Karlovaca - Mađarski investitor počinje gradnju na leto

Izvor: eKapija Utorak, 05.01.2021. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
Opština Sremski Karlovci već uveliko radi na pripremi dokumentacije koja će omogućiti izgradnju hotelskog kompleksa na padini Čeratskog brega,.

Naime, opština će u narednom perodu izvršiti izmenu Plana generalne regulacije, koji će kompaniji Szeremsegi Ingatlanfejleszto LTD iz Budimpešte, biti zeleno svetlo za izgradnju hotela od oko 9.000 kvadrata.

Iz Opštine za naš portal kažu da je, prema najavama koje imaju, početak gradnje hotela na Čeratskom bregu planiran za leto 2021. godine, a da se Opština, na osnovu toga, priprema za ispunjavanje svojih obaveza u ovom poslu.

Kako navode, da bi investitor dobio odobrenje za izgradnju, potrebno je da se uradi izmena Plana generalne regulacije Sremskih Karlovaca, odnosno da se odredi namena korišćenja zemljišta za gradnju ovog hotela, što opština namerava da završi do sredine proleća ove godine.

- Prvi korak ka tome bilo bi usvajanje Nacrta odluke o izmeni i dopuni Plana generalne regulacije u Skupštini opštine. Očekujemo da bi se taj deo posla, ako sve bude išlo kako treba, mogao okončati početkom nove godine – rečeno je iz kabineta predsednika Opštine.

Dodatno, Opština Sremski Karlovci bi u okviru svojih nadležnosti, imala i nekoliko drugih obaveza. Prva, koju je Opština već realizovala, odnosila se na povezivanje vlasnikâ parcela, na kojima je određena lokacija budućeg hotela, s investitorom, radi dogovora o otkupu zemljišta.

- Da bi se pristupilo bilo kakvom konkretnom poslu, potrebno je da se ispuni preduslov – da investitor postane vlasnik zemljišta predviđenog za izgradnju hotela, tj. da otkupi više sitnih parcela od dosadašnjih vlasnika. To je proces koji je u toku – navode za eKapiju.

Ipak, kao najznačajniju obavezu, Opština će imati izgradnju i uređenje komunalne infrastrukture, koje će stvoriti uslove za nesmetan rad hotela, što podrazumeva: pristupni put, elektro-mrežu, vodovod i kanalizaciju, objašnjavaju za naš portal.

Na pitanje o kapacitetu ovog hotela, te i pratećim sadržajima, iz kabineta predsednika Opštine ističu da su se dosadašnji razgovori s mađarskim investitorom, uglavnom, završavali samo na načelnom dogovoru o koracima koje bi obe strane, postepeno, preduzimale u budućnosti.

- Tek po okončanju tog procesa (otkupa zemljišta) bilo bi, možda, moguće pričati o nacrtima, idejnim rešenjima, površini hotela, vrednosti investicije, rokovima, kapacitetima i dr. – navode za naš portal iz opštine.

Međutim, iako iz Opštine nisu precizirali detalje ove investicije, prema ranijim najavama Opštine i pisanju medija, u pitanju je investicija između 15 i 20 mil EUR, a hotel, površine od oko 9.000 m2, koji mađarski investitor planira da izgradi predviđeno je da ima 110 soba, spa centar i vinske sadržaje.


Veliki turistički potencijal opštine


Priobalje Dunava, obronci Fruške gore, prostor Nacionalnog parka, blizina čuvenih manastira, staro gradsko jezgro, te vredna umetnička i arhitektonska dela, bogata istorijska i kulturna baština, proizvodnja vina – sve su to razlozi, kako navode iz Opštine, da se ova lokalna samouprava još više okrene turizmu.

- Naš je dugoročni plan da umesto sadašnjeg, tranzitnog, postanemo mesto gde će turisti, u svojim potrebama za odmorom, odsedati po nekoliko dana. Zato blagonaklono gledamo na svako povećanje smeštajnih kapaciteta u Sremskim Karlovcima, bilo da je reč o manjim, porodičnim apartmanima ili, pak, većim objektima kakvi su hoteli – poručuju iz Opštine.

S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.