NavMenu

Koja su to vina proglašena za najbolja u 2020. godini?

Izvor: Vino & fino Utorak, 05.01.2021. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com)Ilustracija
Kvalitetna, dobra godina za ljubitelje vina je za nama, uprkos svemu. Takva kakva je bila, teška za sve, ne samo za aktere na vinskoj sceni, 2020. donela je ipak puno pomaka, novih i smelih vina, čak i nekoliko novih vinarija na scenu, piše portal Vino i fino.

Donela je i nova, do sada najznačajnija, međunarodna priznanja domaćim vinarima. Police su ispunjene crvenim vinima iz berbe 2017. godine, koja tek sada počinju svoj život, dokazujući da je ta godina jedna od najboljih u protekloj deceniji.

Pored toga, 2019., jednako dobre ili čak bolje, imali smo obilje odličnih svežih belih vina i rozea.

Zbog zastoja u prodaji, cene nisu rasle, a vinari su listom pojačali komunikaciju na društvenim mrežama i pronalazili načine za dostavu na kućni prag, što je potrošačima na neki način dobro došlo.

Trend daljeg i dubljeg upuštanja u istraživanje potencijala autohtonih sorti nastavio se punom snagom, ali vinari nisu odustali ni od stvaranja velikih i autentičnih vina od internacionalnih loza, sa sve jačim pečatom lokalnog teroara.

Kao i svake godine, magazin Vino i fino trudio se, kako kažu, da nagradi i pohvali smelost, viziju i pomeranje granica.


Crveno vino

Crveno vino godine je Momentum 2017 Vinarija Veritas, Fruška gora.

Momentum iz 2017 ekspresivni je predstavnik sorte, rasni kaberne sa mirisom borovnica, kupina i svežeg crnog voća, uz malo kože, elegantnog hrasta i ljutkasto - zeljastih začinskih nota. U ustima vibrantan i sočan, kompleksan i postojan. Vino kome morate da posvetite vreme i koncentraciju. Slobodno ga čuvajte u kolekciji, trajaće još godinama!


Belo vino

Belo vino godine je Trijumf Selekcija 2019, Vinarija Aleksandrović, Šumadija.

Čelično svež, a bogat i strukturan, intenzivno aromatičan u završnici i sa laganim fenolnim dodirom koji priziva mineralnost i pojačava utisak o strukturi. Naprosto, vino koje vas nikada neće izneveriti.


Roze vino

Roze vino godine je Rose Sec 2019, Vinarija Zvonko Bogdan.

Na jeziku prosto pleše, razigran i lepršav, ali bogat u svojoj aromatskoj ekspresiji koja sada donosi i maline i drugo slično crveno voće, kao i prefinjene, puderaste tanine, golicavu kiselinu, hrskavost i sočnost zrelog voća. Rose Sec je svojim karakteristikama odavno prevazišao kategoriju u kojoj je većina rozea, bivajući, naprosto, ozbiljno vino.


Penušavo vino

Penušavo vino godine je Princeps 2015, Vinarija Deurić, Fruška gora.

Napravljen je bez dozažnog likera, uobičajenog za dovršavanje i finalno određivanje stila penušavih vina nakon što se ona skinu sa taloga kvasca. Takvi penušavci, iako u poslednje vreme popularni kod dela iskusnijih poznavalaca, i dalje su prilično retki, a Deurićev Princeps 2015 jedino je takvo vino u Srbiji.


Vinarija godine

Za vinariju godine proglasili su vinariju Erdevik 1826.

Zato što su beskompromisno verovali u velika vina sa fruškogorskog teroara i zato što su uspeli da ih naprave. Zato što su osvojili prvu Dekanterovu platinu za šardone istočno od Beča. Zato što su posrnulog vinarskog giganta pretvorili u modernu i jasno profilisanu vinariju. Zato što umeju da upakuju, brendiraju i svojim vinima daju imena koja svi pamte i o kojima svi pričaju. Zato što su umeli da naprave Stifler's Mom širaz i kupažu Marlon Delon. Zato što ih je ove godine nahvalio Mark Skvajers i zato što uspevaju da prodaju svoja vina u Americi. Zato što kod njih sve košta onoliko koliko vredi. Zato što su u svojoj vinariji otvorili izvanredan restoran sa autentičnom hranom i zato što se u tom restoranu za slobodnu stolicu celog leta čekao red. Zato je vinarija Erdevik izabrana za vinariju godine 2020!
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.