NavMenu

Besplatan priručnik o organskoj proizvodnja svinja

Izvor: Agrosmart Sreda, 30.12.2020. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Na internetu je dostupan besplatan priručnik o organskoj svinjarskoj proizvodnji koji su izradili Međunarodni institut za istraživanja u organskoj proivodnji FiBL, austrijski Institut BOKU, Dunav soja i Univerzitet u Prištini. Priručnik je dostupan u dve verzije, na srpskom i albanskom jeziku, a publikacija je namenjena stočarima, savetodavcima, studentima poljoprivrede i veterinarske medicine.

Proizvođači svinja po principima organske proizvodnje suočavaju se, kako se navodi u Priručniku, sa velikim izazovom – proizvodnjom svinjetine visokog kvaliteta po umerenoj ceni u skladu sa visokim standardima zdravlja i dobrobiti životinja. Da bi na pravi način odgovorili na ovaj izazov poljoprivredni proizvođači ne mogu da se oslone samo i jedino na propise koji se odnose na organsku proizvodnju i uzgoj jer se oni nužno ne odnose i na dobro zdravlje i dobrobit svinja. Proizvodnja koja je efikasna i vodi računa o životinjama zahteva doslednu primenu svih preventivnih mera u odgoju, higijeni, ishrani i držanju kako bi se sprečio razvoj bolesti, kao i povrede ili bilo koja vrsta stresa.

Polazna osnova za izradu priručnika bila su istraživanja zdravlja i dobrobiti organski uzgajanih svinja na 74 farme u osam evropskih država. Sadrži pregled znanja i iskustava poljoprivrednih proizvođača, savetodavaca, istraživača kao i znanja sadržanih u udžbenicima. U njemu se nalaze korisne informacije i moguće mere za rešavanje glavnih izazova vezanih za zdravlje i dobrobit životinja u organskoj proizvodnji. Obrađeni su problemi plodnosti (fertiliteta), proliva (dijareje), disanja (respiratorni problemi), povrede i slično.


Priručnici su dostupni na veb adresi: https://www.fibl.org/en/info-centre/news/albanian-and-serbian-guides-on-pig-health-and-welfare-published0-1.html
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.