NavMenu

Kakva su pravila za rad hotela za doček?

Izvor: Večernje novosti Sreda, 30.12.2020. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fotorobs/shutterstock.com)Ilustracija
Gosti koji se trenutno nalaze u hotelima i uplatili su odmor koji obuhvata 31. decembar i 1. januar dobiće umesto švedskog stola lanč-paket, pišu Novosti.

Georgi Genov, direktor HORES-a, uputio je pojašnjenje odluke vlade o zabrani rada restorana tokom praznika koji ne smeju da rade posle 18 časova.

- Zabrana rada važi i za hotele - kaže Genov. To znači da će gosti u hotelima dobiti svečanu večeru u sobi kao "servis u sobi" ili, ako hotel nema dovoljno posluge - kao lanč-paket, piše list.

Trenutno se u hotelima u planinskim centrima i banjama Srbije nalazi 6.000 turista, a broj će se povećati 30. decembra kada većina planira da se čekira.

- Dobili smo odluku Vlade i tražili pojašnjenje, a ono je glasilo upravo tako: nema svečane večere, samo lanč-paket -ističe Genov i dodaje: - Tačnije, rekli su nam da hotelijeri posluže svečanu večeru po podne i završe je do 18 časova.


HORES uputio molbu Kriznom štabu da restorani hotela umesto do 18, rade do 21 sat

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) saopštilo je danas da je uputilo molbu Kriznom štabu Vlade Srbije, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da hotelski restorani, umesto do 18 sati, rade do 21 sat kako bi gostima mogla da se posluži unapred plaćena večera.

- U hotelima zimskih centara trenutno se nalazi oko 6.000 gostiju koji su platili večeru koja traje od 18 sati do 21 sat, a odlukom Kriznog štaba restoranima je dozvoljen rad do 18 sati - rekao je za Betu direktor HORES-a Georgi Genov. ;

Krizni štab je juče doneo odluku da ugostiteljski objekti mogu da rade 31. decembra 2020. godine i 1. januara 2021. godine do 18 časova.

- Odlukom Kriznog štaba restorani u hotelima radili bi najkasnije do 18 časova i posle tog vremena, hoteli bi jedino kroz uslugu room servisa i dostavljanjem lanč paketa, mogli da usluže večeru - navodi se u saopštenju HORES-a.

Dodaje se da najveći broj hotela nije u prilici da se, za tako kratko vreme, ni tehnički, ni organizaciono pripremi, jer je nemoguće za dan, ili dva dodatno angažovati veliki broj konobara i nabaviti ogromnu količinu plastične ambalaže za dostavu hrane u sobe.

Ističe se da su gosti hotela uplatama boravka za novogodišnje praznike, uplatili i večeru, koju sada hoteli ne mogu adekvatno da usluže.

HORES podseća da su i mnogobrojni restorani, koji primenjuju sve propisane higijenske i saniratne mere, već nabavili neophodnu hranu za usluge za 31. decembar i 1. januar.

Navodi se da je HORES zatražio tumačenje odluke Kriznog štaba od nadležne zdravstvene inspekcije prema kome "gosti hotela mogu do 18 časova da koriste restoranske uluge i da završe večeru do 18 časova".

To je, prema oceni HORES-a, teško izvodljivo obzirom i na to da je oko 30% porodica sa decom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.