NavMenu

Veliki investicioni projekti u Lebanu - Grade se nove poslovne zone i sportsko-rekreativni centri, a stižu i kineski investitori

Izvor: eKapija Utorak, 29.12.2020. 11:57
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic)
Lebane vrlo ozbiljno radi na ekonomskom razvoju, sudeći prema ambicioznim planovima koje opštinske vlasti imaju za naredni period, pa se tako opremaju nove poslovne zone, planira izgradnja sportskih centara i restauracija istorijskih znamenitosti, a i strani investitori iskazuju interesovanje za ovaj grad u slivu reke Jablanice.

Kako je za eKapiju rekla Nataša Stojanović, pomoćnik predsednika opštine, u Lebanu su u toku radovi na sređivanju dve poslovne zone, Nikola Tresla i one u Bošnjacu.

- Mi već imamo poslovnu zonu Eksporteks u kojoj od 2016. posluje fabrika LebanTeks turskog investitora Ormo, koja zapošljava 180 radnika. Sada za potencijalnog investitora sređujemo poslovnu zonu Nikola Tesla na površini od 2,8 hektara investitora koji će se baviti nekim proizvodnim programom. Zonu smo već potpuno infrastrukturno opremili, uveli vodovod, kanalizaciju, atmosfersku kanalizaciju i rasvetu, a od ranije tu postoji i proizvodni objekat, tako da je sve već spremno za neku proizvodnju. Druga poslovna zona koja se nalazi u Bošnjacu, tik uz magistralni put Leskovac-Priština je zelena zona, s obzirom da se oko 75% stanovništva tog dela opštine bavi povrtarstvom, pa je ona predviđena ili za veliku kvantašku pijacu ili za neku fabriku za preradu poljoprivrednih proizvoda. Zauzima površinu od 5 ha i takođe je već potpuno infrastrukturno opremljena – ima uvedenu vodu, struju, telekomunikacije i prilaz do magistralnog puta – kaže naša sagovornica.

Na pitanje ima li već zainteresovanih investitora, Stojanović kaže da da je iz Regionalne provredne komore Leskovac, sa kojom Opština Lebane tesno sarađuje, nagoveštena namera kineskog investitora da dođe u Lebane.

- Reč je o investitoru iz oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda. Zbog pandemije je sve to malo usporeno, ali očekujemo pregovore sledeće godine – najavljuje ona.

Govoreći o kapitalnim projektima koje opština planira za sledeću godinu, Stojanović ističe projekat koji se priprema u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a reč je o iseljenju pijace iz centra Lebana.

- U toku je realizacija tog projekta, spremamo projektnu dokumentaciju i Lebane će dobiti novu, modernu pijacu na parcelama ispred nove industrijske zone Nikola Tesla – navodi sagovornica našeg portala.

Ona dodaje da je opština imala dosta kapitalni investicija na umu i za odlazeću godinu, ali da ih koronavirus omeo u njihovoj realizaciji:

- Za sledeću godinu ostaće asfaltiranje 12 ulica, kao i rekonstrukcija i dogradnja vodovodne mreže na teritoriji opštine vredna 187 miliona dinara, koja se radi uz podršku Kancelarije za javna ulaganja Srbije i za šta je dokumentacija već spremna. Isto tako, u sklopu te projektne dokumentacije predviđeno je i postavljanje dva kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, a u međuvremenu se priprema i dokumentacija za izgranju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da sledeće godine očekujemo raspisivanje tendera za njegovo projektovanje. Ta investicija je vredna oko 6 mil EUR, a deo koji će finansirati opština već je predviđen budćetom za narednu godinu.

A u budžetu opštine za 2021, koji je vredan 970 miliona dinara, planirano je, prema rečima Nataše Stojanović, još nekoliko važnih projekata.
(Foto: Shutterstock/ollirg)

- Jedan od njih je eksproprijacija zemljišta oko arheološkog lokaliteta Caričin grad, radi njegove rekonstrukcije. Opština se već obratila Vladi radi utvrđivanje javnog interesa na tom zemljištu oko lokaliteta. Kada se to bude završilo, Arheološki institut i Zavod za zaštitu spomenika Srbije kreću u realizaciju svog dela projekta, odnosno konzervaciju i restauraciju, otprilike u drugoj polovini sledeće godine, a do 2023. se nadamo kraju rekonstrukcije, jer tada Ministarstvo kulture planira da predloži upis Caričinog grada na listu Uneska – kaže Stojanivć i dodaje da opština očekuje mnogo od tog projekta u smislu turističkog razvoja.


- Uz rekonstruisan Caričin grad tu je i projekat rute Radan, odnosno probijanje puta od Lebana do Đavolje Varoši, odnosno Prokuplja za koji su Putevi Srbije već odvojili sredstva za narednu godinu, a koji će prolaziti pored Caričinog grada, a to će značiti i spajanje Lebana, Prokuplja i Kuršumlije – dodaje ona.

U posebnom tekstu pročitajte detaljnije o planovima rekonstrukcije lokaliteta Caričin Grad.

Najzad, za iduću godinu opština planira i pripremu urbanističkog projekta za gradnju dva nova sportsko-rekreativna centra, Jaruge i Čukljenik.

- Brdo Čukljenik je prebogato borovom šumom. Za koju godinu kada tu budemo izgradili sportsko-rekreativni centar, naši meštani, ali i meštani opština Medveđa i Bojnik neće više imati potebe da idu po obližnim banjama, jer će tu imati sve – trim i biciklističke staze, staze za šetnju, mobilijar na samom brdu, mini bob staza... – kaže naša sagovornica i dodaje da će, sa druge strane, u kompleksu Jaruge gostima biti na raspolaganju i dva bazena, jedan za decu i jedan olimpijski.

Tenderi za projektovanje ova dva sportska centra su, prema njenim rečima, u planu već sledeće godine.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.