Izvor: Tanjug | Utorak, 29.12.2020.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS i ODS zvanično razdvojeni - Šansa za dalji razvoj

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Osnivačka prava EPS-a nad ODS "EPS Distribucijom" preneta su od danas na Vladu Srbije, što će omogućiti dalji razvoj obe državne kompanije koje neće biti privatizovane i niti će smanjivati broj zaposlenih, poručeno je danas nakon potpisivanja ugovora.

Ugovor su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor EPS-a Milorad Grčić. Mihajlović je istakla da će konačno jasno podeljene delatnosti povećati efikasnost oba preduzeća koja će ostati u državnom vlasništvu.

- ODS može da krene u proces dobijanja licence za dobijanje svoje delatnosti jer sada nema licencu što nije u skladu sa zakonom - rekla je ona.

Dodala je da će država sve učiniti da ojača i EPS i elektrodistributivnu delatnost.

- Država će jačati EPS u investicijama u nove kapacitete, i u zaštitu životne sredine. Vizija koja ne treba da se sprovede u narednih 20 godina, nego što pre, je da EPS bude regionalno moćno preduzeće. Vizija za ODS, je da gubici budu svedeni na najmanju moguću meru a to znači da budu najmanje nekoliko puta niži nego sada - rekla je ona i dodala da potrošači treba da budu zadovoljni i kvalitetom električne energije, a ne samo količinom i isporukom.

Mihajlović je radnicima ove dve firme poručila da veruju prvo u svoje firme i u Vladu Srbije.

- Učinićemo sve da radnici mogu nesmetano da obavljaju svoju delatnosti. Nema bojazni da će EPS ili ODS privatizovati. Te kompanije su naše zlato koje ćemo mi čuvati i dalje razvijati - rekla je ona.

Naglasila je da nema bojazni da će bilo ko od ljudi ostati bez posla jer su kompanijama potrebni radnici, pošto ih nema dovoljno.

- U narednih godinu dana očekujem rezultate jer ne treba mnogo da ODS bude još bolji, i da EPS počne radove na novim hidroelektranama i novim postrojenjima koja se tiču zaštite životne sredine - rekla je ona.

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je prenos osnivačkih prava na Vladu Srbije završetak procesa započetog pre pet godina.

- EPS će nastaviti sa ulaganjem u proizvodne kapacitete, posebno u obnovljive izvore energije. Ponosan sam jer će u naše vreme biti izgrađena i dva postrojenja za odsumporavanje na TENT A i TENT B - rekao je on.

Direktor ODS-a Bojan Atlagić istakao je da prenos osnivačkih prava ima višestruki značaj.

- ODS-u sledi dobijanje licence i donošenje niza drugih pravnih akata za funkcionisanje - rekao je on i dodao da će ODS kroz razvoj pružiti veći kvalitet usluga korisnicima.

Predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević poručio zaposlenima i u EPS-u i u ODS-u da nema bojazni ni straha jer čin davanja imovine Vladi RS ništa suštinski ne menja pošto je i EPS 100 državni kao i sada ODS.

Dodao je da se na ovaj način stvara mogućnost za dalji razvoj i još efikasniji prenos električne energije i bolje snabdevanje privrede i građana, kao i da će ovaj čin doneti velike uštede u smislu krađe, gubitaka na mreži i održavanju mreže.

On je apelovao na Vladu Srbije da nastavi razvoj EPS i ODS, i da EPS postane lider na tržištu ovog dela Evrope.

Predsednik Sindikata ODS-a Branko Tomić ocenio je da će ODS opravdati svoje postojanje i da će posle ove promene kroz dalji razvoj raditi bolje i efikasnije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.