Izvor: novosadski.info | Nedelja, 27.12.2020.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemački Continental gradiće novu fabriku blizu Kaća - Početkom godine i odluka japanskog Nideka o investiciji u Novi Sad

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Oleg Golovnev/shutterstock.com)
Izvesno je da u Novi Sad stiže još jedno strano ulaganje, japanska kompanija Nidec koja proizvodi elektro motore za različite potrebe, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Očekuje se, kaže, i dolazak nemačkog Kontinentala. Vučević je u jutarnjem programu RTV Na tri vode koji se emituje iz studija u Novom Sadu, Nišu i Beogradu sa gradonačelnicima tih gradova govorio o rezultatima postignutim u ovoj godini i planovima za narednu.

- Novi Sad je u konkurenciji sa još dva evropska grada za koje je zainteresovan Nidec - kaže Vučević navodeći da bi konačna odluka trebalo da bude doneta početkom naredne godine.

- Činjenica i da je prošlog petka održan, sada već peti ili šesti sastanak sa predstavnicima te kompanije i da smo ušli u tehničke detalje, meni ukazuje da oni ozbiljno razmišljaju o Novom Sadu - rekao je Vučević navodeći da tamošnji poznati ekonomski časopisi su tu investiciju definisali u fazama do 2 mlrd USD.

Dodaje da razmišljaju o kupovini 25 hektara zemljišta u industrijskog zoni Sever 4 u Novom Sadu.

Vučević je uveren da stiže i nemački Continental sa svojom novom fabrikom koja će biti izgrađena nedaleko od Kaća uz budući auto-put Novi Sad-Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, uprkos pandemiji, nema zastoja u izgradnji fabrike čokolade švajcarskog Barry Callebaut koja će biti završena do proleća.

Sledeća godina, kaže, biće u znaku priprema za izgradnju četvrtog mosta na Dunavu koji je proglašen projektom od nacionalnog značaja.

- Iako je zbog korone, odlukom Evropskog parlamenta pomereno da Novi Sad naredne godine bude evropska prestonica kulture, to neće značiti da se grad neće pripremati za 2022. godinu - rekao je Vučević i kao uvod najavio otvaranje prve gradske koncertne dvorane koncertom Stefana Milenkovića za doček Srpske Nove godine, 13. januara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.