NavMenu

La Grande Dame 2012 - Etiketa sa potpisom umetnice Jaoji Kusama

Izvor: Vino & fino Četvrtak, 24.12.2020. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Čuvena japanska umetnica Jaoji Kusama autor je izuzetno zanimljivog dizajna za bocu šampanjca iz samog vrha ponude kuće Veuve Cliquot: La Grande Dame 2012. Na listama najboljih šampanjaca sa kojima treba ući u novu 2021. godinu ovo vino, izuzetno i po ukusu i po dizajnerskom rešenju vrlo snažnog "pedigrea", našlo se u vrhu.

Čak i ako niste čuli za Jaoji Kusamu, jednu od umetnićkih muza Endija Vorhola i ženu koja je izvršila ogroman uticaj na avangardnu umetničku scenu šezdesetih i sedamdesetih godina, izvesno ste negde videli primere njenog čuvenog "polka dot" motiva: tačke, u svim bojama i dimenzijama, primenjene na sve moguće predmete, od džinovskih bundeva do čitavih zidova galerija prekrivenih motivom koji u njenoj izvedbi gradi čitave nove vizuelne svetove, predstavljaju okosnicu njenog rada.

I ove tačke, koje u ovom rešenju jasno asociraju na mehuriće u čaši šampanjca, našle su se i na etiketi vina koje je posvećeno jednoj drugoj snažnoj, uticajnoj ženi: madam Kliko, vinarki koja je 1805. godine, ostavši bez supruga kada je imala samo 27 godina, preuzela kormilo njegove vinske kuće, u doba kada je bilo nečuveno za jednu ženu da vodi ozbiljan posao. Vodila ga je toliko dobro da je u istoriji postala poznata kao "velika dama Šampanje".

Ekvivalent hrabroj odluci madam Kliko bio je prelazak Jaoji Kusama u SAD kada je imala 28 godina - ostavila je za sobom konzervativni Japan u kome nije bilo mesta za žene umetnice i preselila se tamo gde je mogla da sledi svoju viziju.

Neobičan motiv etikete prati vino koje je, kako pišu kritičari, poletno i vedro, u skladu sa očekivanjima celog sveta da godina pred nama bude daleko, daleko bolja od prethodne. U magazinu Forbs napisali su da je vino iz berbe 2012. elegantno i veselo:

- Godine odležavanja podarile su ovom vinu bogatu strukturu i kompleksnu energiju. Na kutiji se nalaze čuvene Kusamine tačkice, koje su inteligentna posveta šampanjskim mehurićima, kao i njen klasični motiv sa cvećem. Sunčano i bujno, ovo vino u svemu odgovara Kusaminoj umetnosti: ono je optimistična zdravica narednoj godini - navode u ovom magazinu.

Boca ovog vina košta oko 200 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.