NavMenu

Sektor voda i digitalizacija - Pametna rešenja za održivu budućnost

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.12.2020. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sinisa Botas/shutterstock.com)Ilustracija
Francusko-srpska privredna komora je 22. decembra 2020. održala panel diskusiju "Sektor voda i digitalizacija: pametna rešenja za održivi razvoj", uz učešće svojih kompanija članica Elektrovat, Schneider Electric, Suez i Veolia.

Gledaoci, predstavnici opština i gradova iz Srbije i regiona, moglisu da prate diskusiju putem Zoom platforme.

Konferenciju je moderisala Slavica Gligorović novinarka RTS-s, specijalizovana za pitanja ekologije.

Tokom konferencije bila su predstavljena najsavremenija rešenja za upravljanje vodama koja omogućavaju održivi razvoj zajednica, a učesnici su tokom panela odgovorili na brojna pitanja gledalaca, navedeno je u saopštenju Komore.

- Kompanija Schneider Electric je više decenija strateški usmerana na trend održivosti korišćenja vode. Našu strategiju smo uskladili sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija gde smo naročito fokusirani na tri: opštu dostupnost čiste vode i sanitarnih uslova, podsticanje inovacija i industrijalizacije, kao i izgradnju održivih gradova i zajednica. Partneri smo našim klijentima u digitalnoj transformaciji kako bi dostigli jedinstveni cilj, a to je da voda postane bezbedna, pouzdana, efikasna i održiva u celom svom ciklusu - rekao je Željko Marilović, predstavnik prodaje za segment voda iz kompanije Schneider Electric.

Miloš Stanković ispred kompanije Elektrovat istakao je da je trend prečišćavanja otpadnih voda usmeren ka raznovrsnijim i složenijim procesima što dovodi do potrebe za doslednim radom, gde automatizacija i primena savremenih softverskih rešenja postaje sve važnija:

- Primena automatizacije u postupku prečišćavanja otpadnih voda ima za cilj prikupljanje informacija i kontrolu procesa kako bi se postigli najbolji rezultati u pogledu optimizacije i kvaliteta rada postrojenja.

Marko Milačić predstavio je najsavremenije projekte Suez kompanije u svetu, koji su direktno uticali na poboljšanje i pojednostavljenje javnih usluga, obezbeđenje pristupa pijaćoj vodi, optimizaciji mreže vodosnabdevanja i sanitarne mreže i usklađivanje rasta i razvoja urbanog okruženja u uslovima održivog razvoja.

- Svi smo svedoci da sve očigledniji nedostatak prirodnih resursa znači da voda, energija i druge sirovine postaju sve skuplje. Da bi se optimizovali sistemi, koji su u vlasništvu naših klijenata, i uštedeli prirodni resursi, potrošnja se mora efikasno meriti. Ovo je uloga Hubgrade-a, vrhunskog digitalnog alata razvijenog od strane kompanije VEOLIA u ovu svrhu - rekao je Stevan Tanasković.

U pozdravnoj reči, generalna direktorka CCIFS, Sanja Ivanić, istakla je da je trenutna situacija pandemije uklonila iz fokusa sve ostale teme, ali da je za budućnost Srbije i regiona neohodno da se nastavi javni dijalog o temi održivog razvoja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.