NavMenu

ČADEŽ: Srpska privreda ima dobre startne pozicije za oporavak u narednoj godini

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.12.2020. 09:54
Komentari
Podeli
(Marko Čadež) Srpska privreda ima mnogo bolje startne pozicije za oporavak u narednoj godini od mnogih uporedivih ekonomija - ove godine je imala najmanji pad u regionu od 1% i procenjeni šestoprocentni rast u narednoj godini, ukazuje predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- Da bi se te procene i ostvarile, važno je da se virus stavi pod kontrolu, da se kriza ne produži za nekoliko meseci, da Evrozona zabeleži što bolji rezultat u prvom kvartalu, da krene oporavak ekonomija EU, posebno Nemačke. Na domaćem terenu bitno je da dalje podržavamo i relaksiramo privredu, pre svega, najugroženije i da boreći se sa virusom, za živote i zdravlje, ne sputamo privredu da radi - rekao je Čadež u intervjuu za frankfurtske Vesti.

Na pitanje koje će se privredne grane najduže, a koje najbrže oporavljati, Čadež je rekao da će se najduže oporavljati delatnosti koje su pretrpele najveći početni udar i najveće gubitke - turističko-ugotiteljski sektor, uključujući kompanije i preduzetnike iz lanca industrije događaja i putnički saobraćaj.

Sa druge strane, neke delatnosti su u ovoj godini, zahvaljujući rastu tražnje njihove robe, zabeležile bolji učinak nego 2019. godine.

To su proizvodnja i izvoz osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, koji su povećani gotovo 9%, a osim farmacije, rast su zabeležili proizvođači električne opreme, računara i elktronskih i optičkih proizovda i preparata, nameštaja, prehrambenih proizvoda, te neke uslužne delatnosti, posebno IKT sektor, pojasnio je Čadež.


Saradnja sa Kinom i Turskom

Na konstatciju da se, pored tržišta regiona, EU i Rusije, značajno osvajaju i tržišta Kine i Turske, Čadež kaže da se na kinesko i tursko trižšte najviše izvozi poljoprivredno-prehrambene proizvode, po bilateralnim sporazumima sa tim zemljama.

- U izvoznoj ponudi, posebno za Tursku, već imamo paletu industrijskih proizvoda, koje mi proizvodimo, a oni uvoze, od gvožđa i bakra do automobilskih guma, kao i proizvode i usluge IKT sektora. U Kinu je iz Srbije krenulo goveđe i ovčje mesto. Očekujemo da do sredine naredne godine počne izvoz mleka i mlečnih proizvoda i da se završe pregovori o izvozu svinjskog i pilećeg mesa, voća i žitarica - rekao je Čadež.


Šta privrednici mogu očekivati naredne godine?

Na pitanje šta privrednici mogu očekivati naredne godine, po pitanju pomoći države radi lakšeg prevazilaženja krize, Čadež je ukazao da se nastavlja garantna šema, odnosno mogućnost da privrednici i u narednih šest meseci koriste povoljne kredite uz državne garancije.

Dodao je da tokom januara privatni, preduzetnički sektor može da računa na dodatnu podršku, čiji se modeli razmatraju, ali da je jasno da buduće mere državne pomoći ne mogu biti jednake za sve kompanije, već usmerene ka najugroženijima, kojima je pomoć i najpotrebnija.

Čadež je rekao da je za brži oporavak privrede celog Zapadnog Balkana bitno da EU što pre obezbedi inkluzivno proširenje i otvori potpuno svoje tržište za naše proizvode i kompanije i pre punopravnog članstva, za šta, kako ističe, imamo nemačku podršku.


Doznake iz dijaspore

Na ime doznaka dijaspore - penzija, plata, poklona i drugih uplata rođacima u zemlji, u Srbiju je, prema najnovijim podacima NBS, zaključno sa septembrom ušlo 2,2 mlrd EUR, ukazao je on.

To je oko 420 mil EUR manje nego za prvih devet meseci prošle godine, kazao je Čadež, dodajući da je ovogodišnji priliv doznaka iz inostranstva, manji, kao i svuda u svetu, usled krize i u zemljama u kojima naši ljudi žive i rade.

On je naveo i da su doznake dijaspore, tradicionalno, jedan od najstabilnijih priliva, koje su u pojedinim godinama premašivale i 3 mlrd EUR i u BDP-u učestvovale i do 10%.

Čadež je rekao da je namera da se odnosi sa dijasporom ne grade samo na emocijama i ne svode na uplatu novca familijama u Srbiji, već na partnerskim osnovama, kako bi se što bolje obostrano iskoristili i potencijal privrede u zemlji i dijaspore u svetu.

U tom smislu, istakao je da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji, prošle nedelje ozvaničen početak partnerstva PKS sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika (IOM) iz Beča, u realizaciji projekta "Poveži se, Srbijo", koji je finansijski podržala Austrijska razvojna agencija (ADA).

- Cilj je da povežemo dijasporu, naše ljude koji žive u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i privrednike iz Srbije, da dijaspori približimo uslove za poslovanje i prilike za ulaganja, a malim i srednjim preduzećima iz zemlje otvorićemo nove izvozne kanale. Biće im na raspolaganju onlajn platforma za povezivanje, koju planiramo da uspostavimo najkasnije do sredine godine - rekao je Cadež.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.