NavMenu

Rešen problem otkupa jagnjadi na Pešteru - Inicijativa uspešnog biznismena

Izvor: Blic Četvrtak, 24.12.2020. 09:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Heath Johnson/shutterstock.com)Ilustracija
Problem sa otkupom jagnjadi na Pešteru rešen je inicijativom uspešnog biznismena Numana Nuce Bajramovića rodom iz Novog Pazara koji godinama živi i radi u Rusiji. Vlasnik ALK ++ Kompani pokrenuo je novi poslovni projekat sa svojim partnerom Jozefom Jansenom vlasnikom kompanije Hunland iz Budimpešte, koja je jedna od najuspešnijih evropskih kompanija za uzgoj i promet stoke.

U Karajukićima Bunarima na Pešterskoj visoravni otvorena je nova farma za uzgoj, otkup i izvoz stoke i planirano je da u narednoj godini ova visoravan, koja je nekada izvozila više od 75.000 grla jagnjadi, godišnje ponovo zablista na svetskom tržištu. Ova investicija rešila je problem zabrinutim stočarima, koji ove godine nisu imali plasman za svoju stoku.

- Moj cilj je da pomognem svom kraju, svom narodu i svojoj državi. Ceo svoj život sam u biznisu, bavim se građevinom i izgradio sam milione kvadrata, a danas gradim nešto za mene najvažnije: a to je budućnost za mlade ljude u našoj državi. Posle 20 godina isksutva u inostranstvu, želim da svoj kapital i svoje znanje stavim na raspolaganje našoj državi i da naš narod od toga bolje živi - kaže Numan.

Direktorka ALK HUNLAD kompanije Birsena Bajramović kaže da je njihova filozofija da svaki problem može biti uspešna poslovna šansa ukoliko se mudro reši:

- Našli smo rešenje i uz podršku Ministarstva poljoprivrede uspeli brzo da se organizujemo i da zajedno sa našim holandskim prijateljem, vlasnikom najveće evropske kopanije za promet stoke, pokrenemo novo preduzeće i obezbedimo peštarskim stočarima da svoju stoku plasiraju na svetsko tržište. Jagnjad kupujemo direktno od domaćinstava, bez posrednika, istog dana vršimo isplatu i na taj način želimo da podstaknemo razvoj stočarstva i da podržimo opstanak naših sela, odnosno da omogućimo uslove da mladi ljudi ostaju u svojim rodnim domovima.

U ovom kraju porodica Bajramović obrađuje oko 500 hektara zemlje, poseduje farme za jagnjad, koke nosilje, ali i za krupnu stoku. Pored toga Numan je o svom trošku doveo vodu i instalirao vodovod dug 20 kilometara i na taj način rešio dugogodišnji problem žitelja ovog dela Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.