NavMenu

Prema novom zakonu - niko bez zdravstvenog osiguranja

Izvor: Novosti Petak, 18.11.2005. 14:43
Komentari
Podeli

Svi građani Srbije imaće ubuduće, po različitim osnovama, zdravstveno osiguranje - najavio je resorni ministar Tomica Milosavljević, obrazlažući u Narodnoj skupštini čak pet zakona iz oblasti zdravstva. On je najavio da će biti učinjeno sve da lečenje bude dostupno svima i naglasio da su stvoreni uslovi za zdravstveno osiguranje, na račun budžeta, imaju i stariji od 65 godina, koji su nesposobni za samostalni rad i ostvarivanje prihoda.


Novim zakonom uvodi se i - dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Regulisano je i korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, u slučajevima kad je potrebna hitna medicinska pomoć, ali je utvrđena mogućnost da svi zainteresovani dobrovoljno osiguraju sebe i članove svoje porodice tokom boravka u inostranstvu.


Kako bi se zastupao princip ravnopravnosti i jednake dostupnosti, za visokospecijalizovane i najskuplje zdravstvene usluge uvedene su liste čekanja.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je razdvajanje zdravstvenih centara na domove zdravlja i opšte bolnice, novi oblici privatne prakse, kao i decentralizacija u organizaciji i upravljanju zdravstvenom službom.

Predloženo je uvođenje koncepta stalnog unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, kontrole njenog kvaliteta, osnivanje stručnih tela na republičkom nivou i da Skupština Srbije donosi strategiju zdravstvene zaštite.

Zakonom o komorama zdravstvenih radnika stvorio bi se osnov za osnivanje komora kao nezavisnih profesionalnih organizacija, kojima se stvaraju uslovi za uspostavljanje viših standarda u obavljanju profesije. Komora bi dobila značajno javno ovlašćenje u procesu izdavanja, obnavljanja ili oduzimanja licence za samostalni rad.


Jedan od glavnih prostora za uštedu u javnoj potrošnji upravo je redukcija nedopustivo velikih sredstava koja se isplaćuju tokom bolovanja. Zadržano je pravo na naknadu troškova prevoza za osiguranike i članove porodice kada koriste zaštitu van filijale. Ukida se pravo na naknadu troškova u slučaju smrti osiguranika za onoga ko je organizovao sahranu, ali je to pravo iz budžeta i iz sredstava lokalne samouprave zadržano za osobe koje primaju socijalnu pomoć.

Ministar Milosavljević je predstavio parlamentu i potpuno nov zakon - o supstancama koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihotropnih supstanci. Predloženi zakonski tekst rađen je u saradnji sa MUP, Interpolom i međunarodnim asocijacijama, i njegovim usvajanjem stvoriće se uslovi za stalnu saradnju sa međunarodnim biroom za kontrolu opojnih droga, što bi trebalo da doprinese efikasnom suzbijanju nedozvoljene trgovine opojnim drogama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.