NavMenu

Sunoko otvorio Istraživačko-razvojni centar - Efikasnija proizvodnja šećerne repe

Izvor: eKapija Sreda, 23.12.2020. 09:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: igorstevanovic/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Sunoko otvorila je Istraživačko-razvojni centar, prvi takve vrste u oblasti agrara u Srbiji. Primenom najsavremenije tehnologije, ova inovacija omogućiće efikasniju proizvodnju šećerne repe, i to u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i saznanjima, kao i smernicama dobre poljoprivredne prakse.

- Otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra, moći ćemo da, zahvaljujući najsavremenijim istraživačko-laboratorijskim i stručnim kadrovskim kapacitetima, identifikujemo sve potencijalne probleme u proizvodnji šećerne repe i adekvatno odgovorimo svim potrebama u tom procesu, već od prvog koraka. Centar će svojom podrškom dati veliki doprinos još boljem kvalitetu finalnog proizvoda, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju bezbedne hrane, ali i za celokupnu domaću prehrambenu industriju - izjavio je dr Nenad Trkulja, direktor Istraživačko-razvojnog centra Sunoko, navedeno je na sajtu kompanije.

Vidosav Brnjašević, proizvođač šećerne repe, naveo je da je započeo saradnju sa Trkuljom 2019. godine u zaštiti od cerkospore kada je uvideo da razlika u prinosu može biti i 10 t/ha pri različitom pristupu zaštite.

- Time sam zadobio poverenje i raduje me vest da je Sunoko osnovao ovaj istraživačko-razvojni centar sa njim na čelu, jer će koristi imati obe strane, i poljoprivredni proizvođači i šećerane - izjavio je.

Sunoko, članica MK Group, godišnje proizvede do 400.000 tona šećera iz svoja tri centra i predstavlja najuspešnijeg proizvođača šećera u jugoistočnoj Evropi. Upravo zato, Sunoko radi na dodatnoj optimizaciji tehnoloških procesa proizvodnje šećerne repe, prvog segmenta u proizvodnji šećera.

Tehnološki proces proizvodnje šećerne repe obuhvata niz zahtevnih agrotehničkih i hemijskih mera koje će ekspertizom stručnjaka IRC biti dovedene do maksimalne optimizacije, što smanjuje troškove proizvodnje, povećava prinose i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

Centar organizuje i stručna predavanja za sve proizvođače šećerne repe u Srbiji, dok su za sve proizvođače sa kojima Sunoko ima ugovor, obezbeđene direktne edukacije i konsalting na terenu, dodaje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.