NavMenu

Preduzetnici i privrednici najavili novi protest

Izvor: Beta Utorak, 22.12.2020. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kstudija/shutterstock.com)Ilustracija
Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije najavilo je da će sutra protestovati ispred ministarstava finansija i privrede Srbije sa desetak zahteva, među kojima je i otpis poreza zbog krize u poslovanju izazavane pandemijom korona virusa.

- Nijedan porez, doprinos ili taksa do sada nisu otpisani iako su prihodi pali 100% - navodi se u saopštenju tog udruženja.

Dodaje se da se "usred krize, umesto mera pomoći uvodi eko-taksa u iznosu od 5.000 do dva miliona dinara i naplaćuje unapred akontacija poreza na dobit pod pretnjom blokade računa".

Udruženje je nezadovoljno i zbog toga što Organizacija muzičkih autora (SOKOJ) šalje račune za naplatu nadoknade po osnovu autorskih prava za emitovanje muzike i preti blokadama računa i onim ugostiteljskim objektima, koji usled donetih mera zbog pandemije, uopšte nisu radili.

Privrednici su, kako se navodi i protiv novih troškova fiskalizacije i zato što Privredna komora Srbije (PKS) "traži članarinu za nepostojeće usluge četiri godine i ne saziva na godišnju skupštinu na kojoj članstvo ima pravo da razreši rukovodstvo".

Ističe se i da u privatnom sektoru zaposleni gube radna mesta svaki dan, a javni sektor podiže plate.

- Nema novca za naknadu troškova devastiranoj privredi, ali ima za prečišćivače vazduha po sto puta većoj ceni od tržišne - navodi se u saopštenju.

Udruženje je nezadovoljno i zato što se "stranim investitorima daju subvencije, a supermarketima omogućujeekstra profit koji, pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju i dodatnu robu, dok se domaćim privrednicima šalju inspekcije i ograničava rad.

Privrednici su nezadovoljni i zbog naplate firmarine i zato što nema direktne komunikacije između malih, domaćih privrednika, frilensera i države.

- Poreski sistem je zastareo, nepravedan i netransparentan, inspekcije revnosno proganjaju preopterećene privrednike, izgleda sa samo jednim ciljem da naplati bilo šta - navelo je u saopštenju Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Protest članova tog udruženja sutra će početi u 15 sati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.