NavMenu

Kako naplatiti štetu u Srbiji?

Izvor: eKapija Utorak, 22.12.2020. 11:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)Ilustracija
Ljudi se nađu u situacijama u kojima ne znaju na koji način da postupe da bi ostvarili svoja zakonom zagarantovana prava. Jedna od takvih situacija odnosi se na naplatu štete.

Portal eKapija pitao je Mariela Rangelova, generalnog menadžera agencije Restitucija, šta je potrebno uraditi u slučaju saobraćajne nezgode.

- U slučaju saobraćajne nezgode prvo se treba pobrinuti da se mesto nezgode obezbedi, da ne bi još neko vozilo naletelo na učesnike nezgode. Potom treba proveriti ima li povređenih, pozvati hitnu pomoć i policiju i, u skladu sa mogućnostima, pružiti prvu pomoć. Poželjno je fotografisati situaciju iz više uglova. Ukoliko ima svedoka, obavezno treba uzeti podatke - kaže Rangelov.

U slučaju kada nema povređenih, potrebno je popuniti evropski izveštaj i pozvati policiju da sačini službenu belešku.

Kada je reč o proceni štete, Rangelov sugeriše da se ona radi kada klijent ima potrebu, bilo da želi da bez čekanja popravi vozilo, kada sumnja da će mu osiguravajuća kuća isplatiti pravičan iznos naknade, ili zbog nedostatka vremena.

Po pitanju efikasnosti procedure naplate štete u Srbiji, situacija je slična kao u drugim zemljama, s tim što, od stupanja na snagu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti iz 2018. godine, postoje izvesna prolongiranja.

Ukoliko predmet ostane dugo u Tužilaštvu, postoje dve opcije. Prva je da se sačeka okončanje postupka a druga da se pokrene parnični postupak.

- Uloga agencije Restitucija u naplati štete je da klijentu obezbedi naknadu koja mu po zakonu pripada. Ukoliko klijent sam prijavi štetu, praktično je ostavljen na milost i nemilost osiguravajućnoj kući, obvezniku naknade - objašnjava Rangelov i dodaje da je, iz tog razloga, Restitucija na raspolaganju 24 časa dnevno.

Milica Banović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.