NavMenu

AQUALAB laboratorije slave 18. rođendan i nude popuste na 50 lokacija širom Srbije

Izvor: Promo Sreda, 23.12.2020. 15:05
Komentari
Podeli
(Foto: AQUALAB)
AQUALAB laboratorije obeležavaju 18 godina od osnivanja i tim povodom pripremili su specijalnu ponudu za sve koji su ove godine napunili ili će napuniti 18 godina. Svi rođeni 2002. godine u svim njihovim laboratorijama mogu uraditi besplatno krvnu sliku i CRP.

Takođe, povodom punoletstva, AQUALAB laboratorije daju mogućnost svim građanima da urade antigenski test na SARS-CoV-2 virus nemačkog proizvođača, visokog kvaliteta, sa osetljivošću testa preko 90%, po novoj, nižoj ceni od 2.500 dinara. Rezultati se izdaju u roku od par sati. Nova cena testa važi od 24. decembra do daljnjeg.

Kada je osnovana, AQUALAB je bila prva privatna zdravstvena ustanova koja je dobila dozvolu da radi i genetske analize. Od tada do današnjeg dana izrasli su u jedan veliki sistem koji broji blizu 50 poslovnih jedinica (14 se nalazi u Beogradu, ostale su u gradovima Srbije: Loznici, Užicu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Vršcu, Pančevu, Aranđelovcu, Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju... i šest u gradovima Bosne i Hercegovine), rasprostranjenih na preko 8.000 m2 namenski adaptiranog prostora koji zadovoljava sve profesionalne i zakonske zahteve specifične za laboratorijsku dijagnostiku.

Rad 24 časa dnevno i patronažna služba

U toku rada javila se potreba da se u pojedinim poslovnim jedinicama uvede neprekidno radno vreme, od 00-24h, svakog dana u godini. Pre sedam godina, otvorena je NON-STOP LABORATORIJA u centru Beograda, na Slaviji, u ulici Kneginje Zorke 30 (ugao sa Makenzijevom) koja radi 365 dana, 00-24h. AQUALAB je prva privatna laboratorija koja je pokrenula projekat od 00-24h, NON STOP LABORATORIJA 365 dana, te osim NON STOP LABORATORIJE u Beogradu, imaju i NON STOP LABORATORIJU u Banjaluci. Takođe, dve laboratorije sa produženim radnim vremenom od 06-24h rade u Novom Sadu i Nišu.

AQUALAB laboratorija Beograd omogućava i patronažnu službu, kako za individualne pacijente tako i za zdravstvene ustanove.

Korisnicima je omogućen izbor od preko 4.000 visokospecifičnih analiza iz praktično svi bioloških materijala, iz oblasti biohemije, hematologije, koagulacije, imunohemije, transfuziologije, mikrobiologije, virusologije, alergoloških ispitivanja, molekularne biologije i genetike, patohistologije.

Osim rutinskih analiza Aqualab obavlja i veliki broj visokospecijalizovanih analiza kojima su obuhvaćeni: kalprotektin, nagalase, kompletni hormonski statusi sa prekursorima, skrining novorođenčadi, tumorski markeri poslednje generacije, široka paleta imunoglobulina i specifičnih proteina, gama autoantitela, aminokiseline, markeri bolesti vezivnog tkiva, kompletan vitaminski status, mikroelementi, metaboliti u urinu i biomarkeri iz fecesa, Zika virus, genetička detekcija patogena, citogenetičke analize, molekularna genetika (PCR), utvrđivanje očinstva i drugo.

Prvi su u zemlji počeli da rade analize kao što je Zika virus ili čak i Covid-19 PCR test, u saradnji sa SYNLAB laboratorijom, sve dok zahtev države nije bio da se te analize moraju raditi isključivo u javnim ustanovama.

Stručni tim AQUALAB čini više od 250 zaposlenih.

Testiranje na koronavirus

U skladu sa aktuelnom epidemijom Covid19, AQUALAB laboratorije su prve krenule sa testiranjima, kako serološkim tako i brzim antigenskim testovima.

U ponudi su:

- Serološki test firme Roche diagnostica

Anti-SARS-CoV-2, detekcija ukupnih antitela

Elecsys Anti-Sars CoV 2 total Ig test je razvijen za masovni skrining populacije ili utvrđivanje da li je individua bila izložena, a ne koristi se primarno za dijagnozu aktivne infekcije (to je uloga PCR testa i antigen testova).
Praktično se test upotrebljava da se pokažu:

1. Epidemiološki podaci
2. Da li se individua oporavila od infekcije i razvila antitela
3. Da li je individua spremna da se vrati radnim obavezama

- Testovi kompanije bioMerieux S.A.

Novi Vidas test za detekciju Covid-19 antitela IgM i IgG koji je lansiran na svetsko tržište sredinom maja 2020. godine.

Serološki testovi koji detektuju IgM antitela pokazuju prisustvo virusa u akutnoj fazi, ali tek nakon sedam, osam dana od izloženosti virusu, odnosno dva do tri dana nakon pojave simptoma. Tako da postoji taj jedan period tokom koga osoba jeste zaražena ali to ne pokazuje serološki test, te u tom smislu se ne koriste za postavljanje akutne infekcije, mada mogu biti od pomoći. Serološki testovi takođe mogu da pokažu i prisustvo IgG antitela, što pokazuje izloženost infekciji tokom prethodnih nedelja ili meseci.

Serološki testovi imaju epidemiološki, ne klinički značaj. Ovim testovima se prati prokuženost populacije.

- Brzi antigenski testovi za detekciju Covid-19

Brzi test na SARS-CoV-2 antigen proizvođača Coris BioConcept iz Belgije na prvom mestu povećava kapacitet testiranja na prisustvo virusa (pozitivan/ negativan) za veoma kratko vreme. Može se koristiti za/pre prijema u zdravstvenu ustanove, u velikim proizvodnom pogonima, na graničnim prelazima(sto zavisi od drzave do drzave), i gde je potrebna brza pouzdana informacija o statusu.

Test daje informaciju (kao i PCR) da li je trenutno virus prisutan u organizmu, pa predstavlja alternativu PCR metodi.

Test je validiran u referentnim ustanovama u Belgiji, University Hospital Laboratory of Brussels i University Hospital Laboratory of Liège.

Trenutno antigenski testovi su jedina vrsta testova koja bi mogla da posluži kao alternativa PCR testovima. Kao i PCR, antigenski testovi se rade iz brisa nosnog dela ždrela i oni određuju prisustvo proteina koji su specifični za virus. PCR testovi pak detektuju nukleinsku kiselinu i imaju veću osetljivost. PCR testovi mogu da otkriju 100 virusnih čestica u jednom mililitru tečnosti, dok antigenskim testom može da se otkrije 1.650 virusnih čestica u istoj toj količini. To znači da antigenski testovi imaju manju senzitivnost u odnosu na PCR testove, odnosno da je potrebno da inficirana osoba ima veću količinu virusa u sebi da bi antigenski test pokazao da je zaražena, međutim to nije problem jer kod zaraženog, već dan-dva nakon inficiranja, postoji i milion virusnih čestica. Senzitivnost PCR testova je između 90 i 95% a senzitivnost antigenskih testova ide do 85%.

Zašto baš AQUALAB?

- Prva privatna laboratorija sa TUV sertifikatom kvaliteta
- Dostupnost 24h, kako centralna laboratorija, tako i patronažna služba.
- Najšira paleta laboratorijskih analiza uz mogućnost rada onih analiza koje niko ne radi u Srbiji i regionu
- Aktuelne akcije
- Veliki popusti

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.