Izvor: eKapija | Utorak, 22.12.2020.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Vetrozelena" na ranom javnom uvidu

(Foto: JP Urbanizam Pančevo/ PDR, screenshot)
Opština Pančevo stavila je na rani javni elaborat za plan detaljne regulacije gradnje vetroelektrane na teritoriji Banatskog Novog Sela i Dolova, projekta o kojem je eKapija nedavno pisala.

U planu koji je izradilo JP Urbanizam Pančevo, a čiji je naručilac Grad, precizirano je da mikrolokacija na kojoj je predviđena gradnja vetroparka Vetrozelena obuhvata površinu od 49,48 km2.

Okvirno definisana teritorija buduće vetroelektrane se sa severne strane graniči sa opštinom Alibunar, a sa zapadne je udaljena oko 1.000 metara od granice građevinskog rejona naselja Dolovo.

Postojeća namena površina je poljoprivredna i nema zaštićenih delova prirode.

Kako se navodi u planskoj dokumentaciji, predviđena je izgradnja više funkcionalnih celina za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

U zavisnosti od potencijala vetra, gradiće se infrastrukturni kompleks vetroelektrana sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva.

Prema preliminarnim analizama, planira se izgradnja maksimalno 60 vetroturbina ukupne instalisane snage najviše 300MW, koje će biti priključene na prenosni elektroenergetski sistem prema uslovima JP Elektromreža Srbije. Najveća visina stubova vetroturbina vetrogeneratora, uključujući lopaticu turbine u gornjem položaju, biće maksimalno 250 metara.

Predviđeno je priključenje vetroelektrane Vetrozelena na prenosnu mrežu naponskog nivoa 400kV, preko ekstenzije PRP Čibuk 1, odnosno nove transformatorske stanice TS 400/35kV, i uvođenjem postojećeg dalekovoda 400kVDV Pančevo 2 –granica Rumunije/Rešica br. 463A u dograđeno priključno-razvodno postrojenje PRP Čibuk 1.

Ekstenzija PRP Čibuk 1 i nova TS 400/35kV se nalaze na teritoriji opštine Kovin i biće predmet izrade posebnog planskog dokumenta.

Pristupni putevi koji vode do stubova vetrogeneratora priključivaće se na postojeće atarske puteve preko odgovarajućih saobraćajnih priključaka.

Plan je na ranom javnom uvidu do 1. januara.

Inače, vlasnik kompanije Vetrozelena doo Beograd je američki Continental Wind Partners (CWP).

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE