Izvor: eKapija | Petak, 30.04.2010.| 10:37

Internet prezentacije opština i gradova po meri investitora - "eKapija" odabrala 20 najboljih web sajtova lokalnih samouprava u Srbiji

Poslovno-investicioni portal "eKapija" sproveo je tokom aprila istraživanje Internet prezentacija lokalnih samouprava u Srbiji, analizirajući koliko su ove web strane interesantne za domaće i strane investitore i u kojoj meri olakšavaju poslovanje privrednika. Dakle, zadatak istraživanja bio je da utvrdi u kojoj meri su iskorišćene mogućnosti savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) za predstavljanje opština kao investicionih destinacija.

Istraživanjem su obuhvaćena 162 web sajta jedinica lokalne samouprave (138 opštinskih i 24 gradska), među kojima je izdvojeno 15 najboljih opštinskih Internet prezentacija i 5 web sajtova gradova. Treba napomenuti da, na žalost, nekoliko opština još nema zvaničnu Internet prezentaciju ili na njoj nema nikakvog sadržaja – Aranđelovac, Crna Trava, Preševo, Brus, Lebane, Priboj, Rekovac, Tutin, Varvarin, Žabari, Rakovica.

Kriterijumi ove analize su bili: preglednost web prezentacije, postojanje višejezičnosti i latinične verzije sajta, predstavljenje "frontmena" uprave, interaktivnost sa potencijalnim investitorima, ažurnost ekonomskih vesti i informacija iz privrede, prezentacija investicionih potencijala, spisak strateških planova i projekata, ponuda lokacija, spisak postojećih investitora, kao i objava tendera i oglasa.

Analizom je odabrano pet gradova i 15 opština čiji su web sajtovi u potpunosti zadovojili tražene kriterijume, a u ovom izveštaju, zbog nijansi u ocenjivanju, najbolje Internet prezentacije nisu međusobno rangirane, već su predstavljenje po azbučnom redu.

Na osnovu deset navedenih kriterijuma utvrđeno je da najbolje Internet prezentacije kao sredstvo za privlačenje investitora i uspešno privređivanje, osim Grada Beograda, imaju gradovi Valjevo, Zrenjanin, Niš, Novi Sad i Subotica.

Osim ovih gradova, treba pohvaliti i Internet prezentacije Jagodine, Kragujevca, Leskovca, Smedereva, Užica i Čačka.

Među opštinskim web sajtovima koji su zadovoljili tražene kriterijume najboljih 15 su: Ada, Alibunar, Bačka Palanka, Bačka Topola, Inđija, Knjaževac, Kula, Lazarevac, Pećinci, Kovačica, Kikinda, Vršac, Ćuprija, Pirot i Paraćin.

Istraživanje portala "eKapija" pokazuje da kvalitet web prezentacije kao i upotreba IKT u lokalnoj samoupravi ne zavise nužno od stepena privrednog razvoja i standarda stanovništva u pojedinim regionima i sredinama. Kvalitet opštinskih sajtova je prilično neujednačen – počev od dizajna, količine i organizacije sadržaja, do dostupnosti informacija, kao i stepena njihove upotrebljivosti. Većina Internet prezentacija sadrži prilično neažurne podatke i nedostatak novih sadržaja, a u dosta slučajeva u rubrikama “za investitore” nalaze se informacije iz 2007. i 2008. godine.

Nedostaci i preporuke

Nedostaci uočeni kod većine Internet prezentacija su: nepoštovanje usvojenih standarda pri kreiranju vizuelnog identiteta, nepostojanje engleske i latinične verzije, loša organizacija sadržaja bez pretraživača, odeljci bez sadržaja (“u izgradnji”), nepostojanje datuma unosa dokumenta, uopštene informacije bez izdvojenih rubrika, komplikovana procedura za preuzimanje sadržaja, slaba interaktivnost, nezaobilaznost papirnih dokumenata u gotovo svakom postupku, nepostojanje strateških dokumenata.

Preporuke do kojih se došlo prilikom istraživanja je da internet prezentacija izuzetno dobija na kvalitetu ako sadrži: strategije razvoja, GIS, urbanističke planove opštine/grada, kao i planove detaljne regulacije koji su atraktivni za investitore, Službeni glasnik opštine/grada, Opštinski bilten, aktuelni budžet, kao i realizaciju budžeta, brošure za investitore/vodiče za ulaganje, tendersku dokumentaciju, lokacijske i dozvole za gradnju, kao i elektronske obrasce.

Internet prezentacija takođe treba da raspolaže i elektronskim i privrednim mapama opština i regiona, ponudom lokacija za "greenfield" i "brownfield" investicije, kao i za industrijske i slobodne zone, zatim pravne savete, a naročito informacije o finansijskim olakšicama za privrednike.

Poželjno je da web sajt ima i informacije o procedurama za osnivanje preduzeća, troškovima poslovanja, kao i postojećim poslovnim i strukovnim udruženjima. Veoma značajne za investitore su i smernice za osnivanje preduzeća i kasnije poslovanje, obaveštenja o aktuelnim i završenim privatizacijama i naravno Informacije o razvijenosti infrastrukture, prirodnim i ljudskim resursima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.