NavMenu

(Magazin Biznis) Ana Bovan, direktorka konsultantske kuće "Bovan Consulting" - Investiciono brendiranje je potrebno i gradovima i regionima

Izvor: Magazin Biznis Petak, 30.04.2010. 07:52
Komentari
Podeli

Ana BovanAna Bovan

Privući strane investicije u Srbiju je teži zadatak nego u Belgiji, Austriji ili čak u Bugarskoj. Posebno je teško malim lokalnim zajednicama i gradovima kojih nema ni na jednoj prestižnoj investicionoj mapi Evrope. Mi smo našli model kako da im pomognemo

Pre deset godina"Bovan Consulting" je počeo rad sa londonskim partnerima, a pre dve godine su stekli partnere i u Briselu. Do kraja ove godine otvaraju predstavništvo u Parizu, a 2011. i sopstvenu kancelariju u Briselu.

- Na taj način ćemo biti znatno bliži ne samo izvoru informacija oko fondova Evropske unije, što nam klijenti najviše traže, već i na izvoru trendova i promena u regulativi - kaže Ana Bovan, direktorka konsultantske kuće "Bovan Consulting", u razgovoru za "Magazin Biznis".

Investiciono brendiranje je novi oblik konsaltinga koji je kreiran u "Bovan Consulting", a o tome šta podrazumeva ta vrsta angažovanja na tržištu i zašto se ova konsultantska kuća odlučila za tu vrstu usluga, naša sagovornica kaže:

– Privući strane investicije u Srbiju je teži zadatak nego u Belgiji, Austriji ili čak u Bugarskoj. Posebno je teško malim lokalnim zajednicama i gradovima kojih nema ni na jednoj prestižnoj investicionoj mapi Evrope. Gradovi Srbije kao investicione destinacije nisu dovoljno atraktivni, često nesvesni svojih konkurentskih prednosti, suočeni sa potencijalima koje ne uspevaju adekvatno da razviju, ograničenim budžetima, bez stručnih znanja koja bi im pomogla da brže postignu svoje razvojne ciljeve. Ovi, kao i mnogi drugi razlozi, podstiču lidere u lokalnim zajednicama da se što pre reorganizuju i potraže ekspertsku pomoć koja bi ih na stručan način učinila konkurentnim i atraktivnim za investiranje. Proces je kompleksan ali je metod pouzdan i donosi odlične rezultate.

U kakve ste konkretne projekte investicionog brendiranja uključeni i kakvi su dosadašnji rezultati?

– Poseban razvojni program smo napravili za region Bačke i zove se Biznis Bačka. Nedavno je održan prvi veliki Ekonomski forum i dao je izvanredne rezultate. Pokrivamo i jug i istok Srbije, a povezujemo gradove sa investicionim fondovima, bankama, institucionalnim finansijskim kućama kod nas i u inostranstvu. Prisustvo u Briselu nam omogućava da budemo blizu izvorima finansiranja iz EU. Uspevamo da zainteresujemo veoma ozbiljne institucije i druge partnere, tako da, primenjujući ovaj specifičan metod imamo nemerljivo bolje rezultate u odnosu na standardni način rada koje su kompanije, gradovi i komore do sada primenjivali.

"Bovan Consulting" je prilično multidisciplinarna konsultantska kuća koja obuhvata različite delatnosti – od komunikacija, preko istraživanja do realizovanja poslovnih partnerstava i projekata. Takva vaša delatnost otvara niz pitanja: kako obezbeđujete baze za istraživanja, koga angažujete, da li je reč o referentnim bazama i istraživačima, ko su poslovni partneri, šta ste do sada uspešno realizovali...

– Aktivnosti kojima se bavimo kao konsultantska kuća su investiciono brendiranje naših gradova i regiona i povezivanje sa inostranstvom, zastupanje interesa odabranih klijenata u Briselu i kod nas, kao i strateška komunikacija. Sve to nam pomaže da celovito
obuhvatimo svaki projekat. Svakako da su istraživanja jedno od najboljih sredstava rada i stoga nam je bliska veza sa univerzitetima veoma značajna, jer zajedno sa njima sprovodimo svako istraživanje. Segment investicionog brendiranja su i ozbiljna istraživanja oko konkurentskih prednosti gradova koja moramo sprovesti da bismo znali kako da pozicioniramo taj region ili grad. Naravno, investitorima su potrebni stalno pouzdani podaci oko potencijala kao što su izvori održive energije, mogućnosti pretvaranja otpada u energiju, korišćenje vode i hidroelektrane i tome slično.

Na osnovu dosadašnjih Vaših poslovnih iskustava u oblasti biznisa i ekonomije, kako ocenjujete prilike za poslovanje u Srbiji? Šta najviše smeta domaćim privrednicima a šta strancima?

– Naše mesto na listi konkurentnosti Svetske banke pokazuje koliko smo povoljni za investiranje i poslovanje. To mesto nije nimalo zavidno i trebalo bi da nas ozbiljno zabrine. S druge strane, dobro je što se stvari menjaju i što se postepeno, doduše presporo, približavamo evropskim standardima. Inostranim investitorima najčešće smeta
nejasna regulativa, nestručnost i neprofesionalnost naših poslovnih ljudi, ali i administracije i mnogo drugih stvari koje su sve već na puno mesta raspravljane i predstavljane.

Uopšteno posmatrano, u kom pravcu treba očekivati razvoj ove vrste konsaltinga kojom se Vi bavite, u narednim godinama?

– Ekspertska podrška klijentima, dakle konsalting, u ovim oblastima je u ekspanziji u celom svetu, jer je sasvim prirodno da za zubobolju idete kod zubara, za pravljenje zgrade u arhitektonski biro, a za investiciono povezivanje kod specijaliste. S obzirom na to da vlada hiperkonkurencija, takmičenje za investicije je sve veće i sve se više traže pouzdani i sigurni stručnjaci koji će omogućiti da se one privuku – kaže Ana Bovan u razgovoru za "Magazin Biznis".

Vi lično imate i dosta angažovanja u asocijacijama i udruženjima (SAM, Društvo lobista...). To svakako zahteva dosta vremena i veliko angažovanje, ali koliko su lične veze i kontakti presudni za uspeh u ovoj vrsti posla? Ukoliko uporedite modele kako to funkcioniše kod nas a kako u svetu, u čemu vidite razliku?

– Lične veze i dobri poslovni i politički kontakti su svakako od ogromnog značaja. Međutim, jedino imaju pravi i puni efekat ukoliko su propraćeni ozbiljnom profesionalnom
pripremom i stručno ispraćeni. Jedino tako se, sticanjem poverenja, održavaju stari i stvaraju novi. Pravi kontakti su ozbiljan resurs i ozbiljan posao. U tome jeste ključna razlika između načina na koji se koriste kod nas i u svetu. Zbog svih naših diskontinuiteta kroz decenije, skoro da i nemamo instituciju nasleđenih kontakata i specijalnih odnosa koji se u Evropi grade generacijama – smatra Ana Bovan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.