NavMenu

Film "Ivkova slava" reditelja Zdravka Šotre - puni bioskope

Izvor: eKapija Petak, 18.11.2005. 12:17
Komentari
Podeli

Film „Ivkova slava” koji je za samo dva dana prikazivanja videlo više od 40.000 gledalaca, obara sve rekorde u gledanosti, saopštila je producentska kuća „Kobra film”. Novi film reditelja Zdravka Šotre, rađen po motivima istoimene pripovetke Stevana Sremca, premijerno je prikazan 3. novembra u Centru „Sava”, a publika ima prilike da ga gleda u bioskopima širom Srbije. U filmu glavne uloge tumače: Zoran Cvijanović, Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić, Srđan Todorović, Anica Dobra, Niklola Đuričko, Dragan Nikolić, Nataša Ninković, Branimir Brstina, Danijela Štajnfeld, Voja Brajović i Bata Živojinović.



U Pirotu je, u prepunoj sali bioskopa „Pi kanala” u Domu Vojske SCG, održana pretpremijera filma Zdravka Šotre „Ivkova slava”, kojoj je prisustvovala i mnogobrojna glumačka ekipa filma. Šotrino ostvarenje , prema istoimenom delu Stevana Sremca, u dve projekcije, videlo je 1.200 gledalaca, a pretpremijera je počela glamuroznim dolaskom u kočijama i preko crvenog tepiha filmske ekipe. Sudeći prema ovacijama publike, film će u najmanju ruku doživeti slavu Šotrinog ostvarenja „Zona Zamfirova”.



O odluci da Piroćanci pre svih vide film, Šotra je rekao: „Letos prilikom snimanja filma u ovdašnjem muzeju ´Ponišavlje´, rekli smo da ćemo prvu predstavu održati ovde i održali smo to obećanje, koje smo dali ljubaznim domaćinima”. „Došli smo da vidimo kakav smo film napravili”, naglasio je poznati reditelj i dodao da su pripreme za snimanje „Ivkove slave” trajale dve godine.

Što se tiče budućih ostvarenja, Šotra je rekao da zasad ništa ne planira, ali bi voleo da snimi film sa istorijskom tematikom o prelasku Kralja Petra preko Albanije. Cvijanović koji igra gazda Ivka, uoči pretpremijere, rekao je da je uloga koju igra iz lektire poznata i osnovcima i da od ovdašnje publike očekuje iskrene kritike.


Najveći deo „Ivkove slave” sniman je u pirotskom muzeju „Ponišavlje”, čiji je enterijer i eksterijer u potpunosti zadržao duh Srbije druge polovine 19. veka. Film su producirali „Kobra” i „Pink”, a glavni sponzor je korporacija „Tigar”.


Ivko je ugledni niški zanatlija. Za koji dan će njegova slava, kojoj se uvek iznova raduje, lep prolećni svetac, Sveti Đorđe, ili prosto Đurđevdan. Tog jutra vrata njegove kuće se širom otvaraju zvanim i nezvanim (na slavu se i ne zove). Ceo dan dočekuje, bogato poslužuje i ispraća desetine uglednih gostiju.



Predveče, kad on i njegova Paraskeva padnu s nogu, stižu, kako je to red, njegovi nerazdvojni prijatelji – Kalča, poznati lovac, u čije lovačke fantazije niko ne veruje, Kurjak, nazvan po enormnom apetitu i Smuk, koji može beskrajno da pije, a da ostane na nogama. Tu je i jedan momak, o kome niko ništa ne zna. To je Svetislav, putujući glumac koji je došao nezvan, sve idući za lepom Mariolom, koja pomaže domaćici. Ta četiri čoveka zasednu u kuću jednu noć, pa sutra, kad dolaze gosti ranga vladike, predsednika opštine i visokih vojnih lica, pređu u dvorište i tu sebi organizuju slavlje, koje će pred očima celog grada, potrajati čitav taj dan, sledeću noć, pa i ceo treći dan. Pisac sve to vešto pretvara u veliku parabolu našeg mentaliteta.



Trećeg dana Ivko bude prinuđen da od predsednika opštine zatraži zaštitu. Ovaj ostavi Ivka u nekoj kafani i ode u pratnji pandura da mu oslobodi kuću. Predsednik nastupi oštro prema kabadahijama, ali se ispostavi da je i on «duša za društvo». Ivku dosadi čekanje i uputi se kući. Tamo stotine ljudi, muzikanata i čočeka pritislo njegovu kuću. Markovdan je već, Kurjakova slava. Predsednik teši Ivka, rešiće njegov slučaj, samo nek ode preko puta da isprosi Mariolu za Svetislava. Pojavljuje se i sam kralj Milan. Sve se utišava i kralj zamoli milost za Ivka.



Vraćamo se u vreme početka priče. Ta slava je za Ivka «bilo, ne ponovilo se». Ali pisac, u završnoj sceni, nastojeći da izgladi stvar sa svojim junacima, kaže da su iz te slave proistekla dva braka (Svetislav i Mariola, Kurjak i Sika) i troje dece. Skoro ih rasentimentališe pričom da će «Ivkova slava» spasti od zaborava neke lepe dane u Nišu, inače će ih «Nišava odneti u Moravu, Morava u Dunav negde bestraga, i ti se dani više neće vratiti, kao ni mladost naša.»

http://www.cobrafilm.com/ivko/

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.