NavMenu

Roboargo robot hrani svinje i pušta im klasičnu muziku (VIDEO)

Izvor: Agroklub Petak, 18.12.2020. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Tsekhmister/shutterstock.com)
Brazilska kompanija Roboargo osmislila je robot koji raspoređuje hranu svinjama prema uputstvima koje mu zadaje stočar, a dok im mašina deli obroke, pušta i klasičnu muziku koja, navode, opušta životinje, piše Reuters.

U kompaniji kažu da su im ove godine narudžbine porasle u proseku za oko 400%, a mesečno prodaju čak 60 ovih robota.

Reč je o mašini koja koristi linearne hranilice koje omogućavaju svinjama podeljenim u boksove da dobiju tačnu količinu hrane koja im je potrebna za svaki obrok. Takođe, dok to radi, pušta im klasičnu muziku za koju ova firma tvrdi da ublažava stres kod životinja.

Korišćenje klasične muzike pri hranjenju životinja zasniva se na nekoliko studija koje, piše pigprogress, dokazuju efikasnost ove vrste strategije u fazi rasta svinja. Jedno od ovih istraživanja sproveo je tim sa Univerziteta u Sao Paulu (USP) koji je pokazao da "senzorsko obogaćivanje životne sredine" dovodi do boljeg ponašanja, održavanja stope rasta i niže potrošnje hrane.

- Robot smanjuju prisutnost ljudi na farmama i skuplja podatke koji pomažu da se poboljša celokupno upravljanje stadom - rekao je direktor spomenute kompanije Đovani Molin.

- Hrana za životinje čini do 75% troškova uzgoja, a broji se svaki cent usled naglog porasta cena žitarica i njihove velike potražnje - dodao je.

Prema njemu, poljoprivrednici koji koriste ovu tehnologiju mogu da poboljšaju odnos konverzije hrane za svinje, ujedno povećavajući kvalitet mesa.


Štedi oko 6.400 EUR godišnje

- Robot može da uštedi 7.792 USD (oko 6.400 EUR) godišnje po krdu od 1.000 svinja - kaže Molin, dodavši da u proračun nisu uključeni troškovi rada.

Ove robote koristi oko 500 farmi širom Brazila, uključujući velike proizvođače popt JBS SA i BRF SA koji se proteklih meseci u svojim pogonima borili sa epidemijom COVIDa-19, jer je bio zaražen veliki broj radnika.

Inače, ova država povećala je opseg izvoza svinjetine za 40% u prvih 10 meseci ove godine. Ta je trgovina generisala 1,87 mlrd USD prihoda, što je gotovo 50% porasta zbog snažne potražnje u Kini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.