NavMenu

Održivi razvoj tema sadašnjosti i budućnosti - Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu osnovali "Sustainable Development Club"

Izvor: eKapija+ Sreda, 16.12.2020. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: Sustainable Development Club/ Privatna arhiva)
Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu osnovan je "Sustainable Development Club" (Klub održivog razvoja) sa ciljem promocije zelene ekonomije, održivog razvoja, zaštite okoline i okruženja. Osnivač projekta i predsednik Kluba je student četvrte godine Roy Elal koji ističe da je potrebno razvijati svest kod studenata, ali i građana, kao i potencirati kombinacija finansija i održivosti. Roy studira na dva jezika fakultet London School of Economics (LSE) i Ekonomski fakultet u Beogradu. Rođen je u Izraelu, ali je odrastao u Beogradu.

Šta je cilj otvaranja kluba i ko su njegovi članovi?

- Kao ciljeve kluba postavili smo podizanje svesti o održivom razvoju, ali i stvaranje prilike za snažno umrežavanje koje može da omogući svakom pojedincu da znanjem pomogne i napravi korak ka društvenom uticaju na životnu sredinu. Neophodno je da preusmerimo naš pristup sa investicija usredsređenih isključivo na ekonomsku dobit i da se razvijamo ka ekološkim i društvenim vrednostima. Članovi kluba su nova generacija budućih globalnih lidera i zajednički posao je da napravimo pozitivnu promenu u svetu u kome živimo. Ideja održivog razvoja dobro je poznata na globalnom nivou i jasno je da se konceptu ne posvećuje dovoljna pažnja u zemljama u razvoju, gde su povraćaj ulaganja (ROI) i ekonomski rast jedina briga.

Koliko studenti prepoznaju održivi razvoj kao temu sadašnjosti i potrebu budućnosti?

- Verujem da je ideja održivog razvoja presudna tema u sadašnjosti, a još više u budućnosti i to je prepoznato među studentima. Problem je što se u Srbiji ovoj temi ne posvećuje dovoljno pažnje. Nema mnogo ideja KAKO zapravo izvršiti promenu ili KAKO možemo kombinovati svoje znanje kao budući ekonomisti sa održivošću ostavljajući pozitivan uticaj. Studenti prepoznaju važnost i žele da saznaju više i prouče značaj. Važno je da svaka osoba napravi malu promenu u svom životu i razmišljanju koja će biti pozitivna za svet.

Da li imate partnere koji podržavaju otvaranje "Sustainable Development Club"?

- Veoma smo ponosni na naše partnere i saradnju. Među njima se nalaze velike kompanije kao i Univerzitet Vharton i njihov poznati studentski klub "Ideas For Action". Sa postojećim partnerima napravili smo planove za zajedničke prezentacije na aktivnim projektima koje će doneti promene, a nadamo se saradnji sa drugim korporacijama. Nadamo se da ćemo uticati na naše partnere da zajedno dođemo do relevantnih rešenja za mnogobrojne probleme i uticati na njih da promene svoj proizvodni proces koji će doneti pozitivne promene kako socijalne tako i ekološke.

Koliko Vi vidite sebe u target grupi koja će raditi i šta ste sebi postavili kao cilj?

- Vidim sebe kao donosioca sredstva i mogućnosti za sve motivisane studente da uče o održivosti i vide da svi oni imaju način da utiču na budućnost. Ljudi teže promenama i učenju kako da koriste svoje znanje i stručnost da bi ostavili pozitivan uticaj. Mogu da ukažem na sistem putem koga mogu da razumeju kako se ide napred. Moj lični cilj ovog projekta je da ostavim promenu u ovom gradu posle diplomiranja i ostvarim pozitivan uticaj edukacijom učenika i omogućavanjem da se umreže i povežu sa istomišljenicima. Zajedno možemo da preduzmemo mere i ostavimo pozitivan uticaj na našu zajednicu u godinama koje dolaze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.