NavMenu

Naredne godine priprema dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju Spensa

Izvor: Radio 021 Utorak, 15.12.2020. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Srdjan Randjelovic/Shutterstock)
Nakon što je ove godine već platio 6,2 miliona dinara Fakultetu tehničkih nauka za izradu strategije razvoja i projektnog zadatka za rekonstrukciju, Spens će naredne godine potrošiti još 120 miliona dinara sa PDV za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju celog objekta.

Ovaj novac Spensu će, kroz kapitalnu subvenciju, obezbediti Skupština grada iz budžeta Novog Sada, a sav nedostajući novac preduzeće će obezbediti iz sopstvenog budžeta, navodi se u investicionim planovima Spensa, koji će se u petak naći pred odbornicima.

O celovitoj rekonstrukciji Spensa dosta se govorilo ove godine, a naročito uoči izbora, kad je Fakultet tehničkih nauka predstavio svoju maketu izgleda novog objekta, daleko pre nego što je bilo kakva nabavka u vezi sa ovim bila raspisana. Tada su Grad Novi Sad i FTN potpisali i ugovor.

Nekoliko meseci kasnije, preduzeće je preko javne nabavke FTN-u dodelilo posao izrade neobavezujućeg projekta rekonstrukcije, sa predlozima buduće namene i izgleda Spensa i svih njegovih delova. Fakultetu tehničkih nauka bi uskoro trebalo da istekne dvomesečni period važenja ugovorne obaveze za izradu ove studije.

Kako je 021 ranije pisao, samu rekonstrukciju Spensa, skupocen poduhvat koji bi trebalo da obezbedi energetsku efikasnost objekta, trebalo bi da finansira Evropska banka za obnovu i razvoj u iznosu od oko 4,5 milijardi dinara. Tome svedoči pismo o namerama koje su prošle godine potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Zuzana Hargitai.

Dobijanje građevinske dozvole za ceo posao je zasebna investicija i neće biti obuhvaćena u pomenutih 120 miliona dinara sa PDV-om.

- Izrada projektno-tehničke i investicione dokumentacije bi podrazumevala sve prethodne radnje i ispitivanja vezana za stanje objekta, sleganja objekta, ispitivanja konstrukcije objekta kao i ispitivanje svih instalacija. U sledećoj fazi bi bila izrađena projektno-tehnička dokumentacija u domenu arhitekture, konstrukcije i drugih građevinskih projekata, hidrotehničke instalacije, elektroenergetske instalacije, telekomunikacione i signalne instalacije, mašinske instalacije, tehnologije i zaštita od požara. Na kraju bi u tehničkom segmentu bio pripremljen deo tenderske dokumentacije za izvođenje radova na rekonstrukciji - navodi se u planovima Spensa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.