NavMenu

Iz Kikinde stiže 30.000 pilića banatskih gološijana za mala gazdinstva širom Srbije

Izvor: RTV Utorak, 15.12.2020. 12:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Lolame)Ilustracija
Kikindski odgajivači banatskih gološijana, autohtone sorte kokoši, snabdevaće pilićima mala poljoprivredna gazdinstva po celoj zemlji. Tako će se retka sorta banatske kokoši proizvoditi u svim krajevima zemlje, a na kikindskim odgajivačima je da proizvedu 30.000 pilića, koliko je predviđeno ugovorom.

Sedam godina kikindski proizvođači autohtone sorte kokoši kao što je banatski gološijan čekali su dan kada će biti u prilici da unaprede i povećaju svoju proizvodnju. Tako su potpisali ugovor sa Savetodavnom službom u Šapcu za podelu pilića po celoj zemlji. Ugovorom je predviđeno da se malim proizvođačima isporuči ukupno 30.000 pilića banatskog gološijana kako bi se stara sorta kokoši očuvala.

- To je namenjeno malim poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave seoskim turizmom, pčelarstvom, voćarstvom, odnosno malim proizvođačima koji će dobiti od 100 do 150 komada pilića banatskog gološijana kako bi ga gajili po celoj zemlji - priča Zoran Demić, potpredsednik Udruženja Velika Kikinda.

Viša cena od domaćih kokošaka

Meso banatskog gološijana znatno je kvalitetnije od obične živine koja se hrani koncentratom. Meso je crvenije, a jaja su gušća. Zato nije čudo što je veoma popularan u zemljama zapadne Evrope. Takođe, cena je znatno viša od domaćih kokošaka.

- Sama činjenica da ova sorta pase i jede zrnastu hranu već je dovoljno da se zna da je sve organsko. Oni su na stajskom đubrivu, na senu, jedu po voćnjaku i jedu sve što stignu - kaže Demić.

Ugovor kojim je predviđena proizvodnja 30.000 pilića banatskog gološijana neće biti laka, ali su se kikindski proizvođači udružili i povećali proizvodnju.

- Zaista ćemo uspeti u ovome. Lično sam neću moći sve iz svog dvorišta da proizvedem, ali sa kooperantima i svojim saradnicima ću uspeti - nadovezao se Demić.

Banatski gološijan nastao je na potezu između Kikinde i Mokrina krajem 18. veka i za proizvođače je veoma važno da se ta stara sorta kokoši očuva, ali i proširi po celoj zemlji, baš kako je i previđeno potpisanim ugovorom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.