NavMenu

Sveta Gora će se snabdevati strujom iz svojih solarnih elektrana

Izvor: Balkan Green Energy News Utorak, 15.12.2020. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/ Koprinco Laskof)
Fotonaponski paneli pokriće većinu potrebe za energentima u zajednici 20 manastira na planini Atos, kojoj će u projektu pomoći grčka vlada. Sveta gora će tako povećati svoj nivo samoodrživosti i smanjiti zagađenost i emisije gasova s efektom staklene bašte.

Kako piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News, Centar za zaštitu svetogorskog nasleđa (KEDAK) dao je zeleno svetlo da monaška zajednica Sveta Gora dobije 21 solarnu elektranu. Nedavna studija o korišćenju obnovljivih izvora energije otkrila je da bi ovaj projekat pokrio 75% potražnje 20 manastira na planini Atos za energentima.

Autonomna Monaška Republika Sveta Gora trenutno najviše koristi agregate na dizel i velike količine drveta. KEDAK, koji radi pod vođstvom sektora grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova za regiju Makedonije i Trakije, saopštio je da posebnu pažnju posvećuje usklađivanju projekta s propisima za zaštitu životne sredine.

Instalacija fotonaponskih pogona će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte, zagađenost vazduha i zagađivanje bukom i omogućiti zajednici, u kojoj je i srpski Manastir Hilandar, da pokrije postepeni rast potražnje za energentima, navodi se u objavi. KEDAK je ukazao na to da će tako biti manje prašine, jer se sada gorivo po poluostrvu prevozi neasfaltiranim putevima.

Planina Atos će imati i finansijske koristi usled pada potrošnje goriva i porasta nivoa samoodrživosti, poručile su vlasti.

- Potrebe za energijom u zajednici manastira se povećavaju zbog sve većeg broja hodočasnika, modernizacije tradicionalnih radionica i mera za zaštitu i promociju kulturnog blaga, poput organizacije izložbi i otvaranja biblioteka, muzeja i duhovnih središta - kazao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Theodoros Karaoglou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.