NavMenu

Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača - "Vetrozelena" će imati instalisanu snagu do 300 MW

Izvor: eKapija Nedelja, 13.12.2020. 15:33
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
U Pančevu je u planu izgradnja vetroelektrane sa 60 vetrenjača, instalisane snage do 300 MW. Investitor projekta je kompanija Vetrozelena doo Beograd.

Kako je navedeno u nacrtu odluke o izradi plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije, koja je početkom novembra dostavljena Gadskom veću Grada Pančeva i koju je ono utvrdilo, predviđeno je da se vetroelektrana izgradi na području katastarskih opština Banatsko Novo Selo i Dolovo, u obuhvatu od oko 46,4 km2.

U okviru vetroelektrane Vetrozelena, prvobitno je bila planirana gradnja 20 do 30 vetroturbina instalisane snage oko 160 MW, ali je početkom godine investitor podneo zahtev za udvostručenje snage buduće vetroelektrane, planiranom izgradnjom Između 40 i 60 vetroturbina snage od 5 do 7 MW i povećanjem instalisane snage vetroparka na maksimalnih 300 MW.

Za izrađivača plana imenovano je JP Urbanizam Pančevo.

U okviru vetroelektrane Vetrozelena predviđena je i izgradnja infrastrukturnog kompleksa sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva.

Kako je za eKapiju rekao Radovan Vukosavljević, rukovodilac Odeljenja za imovinsko-pravne odnose Opštine Kovin sa kojim smo nedavno razgovarali o planiranoj izgradnji vetroelektrane Čibuk 2 u Kovinu, plan je da se Vetrozelena priključi na trafostanicu u toj opštini koja je izgrađena za potrebe vetroelektrane Čibuk 1, s obzirom da će se nalaziti na granici sa tom opštinom.

- Investitori Vetrozelene pribavljaju uslove od EMS-a za priključenje vetroelektrane na ovu trafostanicu, a opština je donela odluku o izmeni planskog dokumenta za Čibuk 1, kako bi se omogućilo priključenje i vetroelektrane Čibuk 2 i Vetrozelene. Da bi se to ostvarilo, trafostanica će morati da se rekonstruiše, ili da se izgradi još jedna manja koja bi se zatim priključila na postojeću – kazao nam je Vukosavljević.

U inicijativi za donošenje odluke za izradu plana detaljne regulacije za vetroelektranu Vetrozelena iz septembra prošle godine, investitor je naveo da je privredno društvo Vetrozelena doo "novoosnovana kompanija investitora CWP Renewables, koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo i projekte vetroelektrana Čibuk 1 u Srbiji i Fantanele u Rumuniji, kao i 9 projekata u Australiji, ukupne snage veće od 3 GW".

Inače, australijski CWP Renewables je joint venture britanskog Wind prospecta i američke kompanije Continental Wind Partners (CWP). Lokalna podružnica CWP-a je firma Continental Wind Serbia, javnosti poznata i po tome što je njen direktor bila aktuelna premijerka Ana Brnabić.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.