NavMenu

NBS: Podaci o prosečnim zaradama zbog promene metodologije nisu uporedivi sa periodom pre 2018.

Izvor: Beta Petak, 11.12.2020. 14:56
Komentari
Podeli
(Foto: Lavazzamoon/shutterstock.com,)
Narodna banka Srbije (NBS) danas je, povodom različitih tumačenja u javnosti rasta prosečnih zarada u javnom i privatnom sektoru, navela da statistički podaci nisu uporedivi sa periodom pre 2018. godine kada je Republički zavod za statistiku počeo da primenjuje novu metodologiju u obračunu prosečnih zarada.

Novom metodologijom je uvedeno praćenje zarada prema mesecu za koji su obračunate, a ne, kao do tada, prema mesecu u kome su isplaćene.

Kako je objašnjeno, promenom metodologije prevaziđen je problem promenjivosti podatka o mesečnim zaradama (pre svega u decembru i januaru) koji je do tada postojao, a pored toga, uveden je obračun prosečne zarade na osnovu punog radnog vremena, što je standard koji se koristi u svetu.

Poboljšan je i obuhvat zaposlenih lica koja ulaze u obračun prosečne zarade, tako što su u obračun prosečne zarade uključena i lica zaposlena po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, kao i lica zaposlena u snagama bezbednosti. Takođe, obračun prosečne zarade počeo je da se radi prema mestu stanovanja, a ne prema sedištu poslodavca, čime je dobijena preciznija slika o zaradama po opštinama.

Po novoj metodologiji u periodu januar – septembar 2020. godine, prosečna neto zarada u privatnom sektoru iznosila je 55.729 dinara, dok je prosečna neto zarada u javnom sektoru iznosila 67.345 dinara, navela je NBS u saopštenju.Dodaje se da preračunati, indirektno dobijeni uporedivi podaci, pokazuju da je prosečna neto zarada u privatnom sektoru u 2014. godini iznosila 38.998 dinara, a u javnom sektoru 52.463 dinara.

- Кada te podatke uporedimo sa nivoom prosečne neto zarade u periodu januar – septembar 2020. godine, vidimo da je prosečna zarada u privatnom sektoru povećana za 42,9%, a prosečna zarada u javnom sektoru za 28,4 odsto, čime je smanjena razlika u nivou zarada u privatnom i javnom sektoru - istakla je centralna banka.

Kako je objašnjeno, 2014. godine je prosečna zarada u privatnom sektoru činila 74,3% zarada u javnom sektoru, dok je u periodu januar – septembar 2020. godine to učešće iznosilo 82,8%.

- Kada je reč o razlici u nivou zarada u javnom i privatnom sektoru, treba imati u vidu da, zbog same prirode posla, procenat visoko obrazovanih ljudi u javnom sektoru iznosi oko 46 odsto, dok je taj procenat u privatnom sektoru dvostruko niži i iznosi oko 22% što utiče i na viši nivo prosečne zarade u javnom sektoru - navela je NBS.

Ukazano je da dinamika zarada u periodu od 2014. godine odražava transformaciju domaće ekonomije ka privredi koja raste na održivim osnovama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.