NavMenu

Put u daleku prošlost na dva sata od Beograda - Smeštajni kompleks i muzej u Viminacijumu čekaju bolja vremena

Izvor: eKapija Petak, 11.12.2020. 13:02
Komentari
Podeli
Limes park iza rekonstruisane zanatske peći (Foto: eKapija / Aleksandra)Limes park iza rekonstruisane zanatske peći
Nekada blistav grad i vojni logor, koji se prostirao na gotovo 700 hektara teritorije, danas posmatramo samo u tragovima, brojkama označenim sa tek 5%. Viminacijum, glavni grad rimske provincije Gornja Mezija, leži ispod oranica na teritoriji današnjeg Kostolca.

Zahvaljujući arheolozima i drugim članovima tima koji vredno rade saznajemo tajne ovog naselja, u kome su boravili gotovo svi rimski imperatori, od kojih je 18 rođeno na teritoriji Srbiji. Baš na ovom mestu je krajem 251. godine imperator Hostilijan preminuo od kuge.

Iako je pandemija korona virusa uticala na promene kada je reč o načinu posete arheološkom parku Viminacijum, prvenstveno misleći na maske i manje grupe, vodiči jednaku pažnju posvećuju posetiocima, bilo da ih je dvoje ili više.

Sprovešće vas na nekoliko lokacija, od kojih je prva ona u blizini biletarnice i suvenirnice, mauzolej, gde se u zaštićenom prostoru možete uveriti da su nekadašnji Rimljani bili vrlo niski - u proseku metar i 50 centimetara.

O tome govore pronađeni skeleti, ali i njihova grobna mesta, za koja se kaže da okružuju grad u površini tri puta većoj od njega samog. Do sada je istraženo više od 14.000 grobova. Ovde je posebno zanimljiv "podzemni svet" kako su ga nazvali, koji prikazuje grobnice onih imućnijih, zamišljene da budu ispod zemlje, oslikane freskama. Da biste videli kako izgledaju, morate sići ispod zemlje, a potom sagnuti i ući u svaku od tri dostupne.

Potom sledi odlazak automobilima na drugu lokaciju. Boravak u termama, odnosno javnim kupatilima, bio je uobičajen za Rimljane, koji su u to davno doba imali podno grejanje, ali i sistem bazena u kojima su prelazeći iz hladnije u toplu vodu, pripremali svoj organizam na boravak u sauni, a potom obrnutim redosledom vraćali i odlazili u svlačionice. Ambijent ukrašen freskama i mozaicima dodatno je uticao na atmosferu, ali od ovoga su ostali sačuvani samo fragmenti.

Naredni lokalitet otkriva kapiju, a potom amfiteatar i arenu sa tribinama, u kojoj su se nekada borili gladijatori. Rekonstruisana od postojanog drveta, ova lokacija danas služi i za održavanje predstava, podsećajući da su se ovde nekada ljudi, zarad zabave, borili sa medvedima, vukovima, pa čak i nekim tropskim životinjama, čiji su ostaci pronađeni.

Arena sa tribinama i amfiteatar (Foto: eKapija / Aleksandra)Arena sa tribinama i amfiteatar
Vozeći se do ovih lokaliteta - levo i desno mogu se videti iskopine, na kojima radi tim koji ovde živi od marta do decembra, kako nam je otkrio vodič.

Zbog pandemije trenutno nisu bili prisutni, ali smo zavirili u vilu koja je namenski sagrađena za njihov boravak. Ovde se nalaze sobe za smeštaj, restoran, kao i laboratorije, biblioteka i depo za čuvanje nađenih predmeta.

Jedna od najvećih vrednosti Viminacijuma krije se u Mamut parku. Ovde se nalazi čuvena Vika, ženka stepskog mamuta, koju je 2009. godine pronašao radnik na okolnim kopovima, na 27 metara dubine. Živela je pre 800.000 godina, bila je visoka 4,5 metara, a duga pet metara, težine 10 tona. Njena vrednost leži i u tome što je u potpunosti sačuvana u anatomskom položaju. Takođe, nalaza mamuta ima svega 20 u svetu. Jedan od njih je upravo u Srbiji.

Ovde su izloženi i delovi skeleta drugih mamuta, takođe pronađenih na kopovima. Imena nose po onima koji su ih istraživali, pa se u nalazima nalazi i jedan Đomla.

Koliko su radnici na kopovima svesni blaga na kome rade, govori i činjenica da su ove godine pronađeni i dostavljeni i delovi drvenih rimskih brodova i čamaca, koji se takođe nalaze izloženi u Mamut parku.

Posebno zanimljiv segment je budući muzej Viminacijuma, koji čeka bolja vremena kako bi bio i zvanično otvoren. Na tri nivoa, ovde se mogu videti rekonstrukcije kako su izgledali stanovnici Viminacijuma, ali i sam grad, potom statue rimskih imperatora u velelepnom prostoru ukrašenom plavim mozaikom, kao i određeni nalazi i sarkofazi.

Posebno su zanimljivi oni olovni, koji svedoče o tome da se ovde boravili i ljudi iz azijskih krajeva, jer materijala od koga su sačinjeni ovde nije bilo, pa su morali da budu namenski poručeni i donošeni.

Maketa grada na drugom nivou budućeg muzeja (Foto: Bojan Marinković)Maketa grada na drugom nivou budućeg muzeja
Preko puta vile, uz avantura park, koji trenutno ne radi, ali koji je namenjen deci, kao i svima koji žele da vide kako su izgledale pripreme rimskih vojnika, nalazi se Limes park.


Ovaj kompleks namenjen je za smeštaj turista, a krasi ga izgled, koji predstavlja repliku vojnog logora, koji je ovde pronađen. Prvenstvena namena ovog prostora usmerena je ka deci, školama u prirodi i kongresnom turizmu. Trenutno ne radi, ali se zaposleni u arheološkom parku nadaju da će se situacija uskoro promeniti, te da će se steći uslovi da i ova ponuda bude dostupna svim zainteresovanim posetiocima.

Za obilazak arheološkog parka potrebno je nešto više od sat vremena. Ukoliko dolazite iz Beograda, biće vam potrebno oko dva sata vožnje. Sasvim dovoljno vremena za jedan lep izlet u daleku prošlost. Ukoliko želite produženi vikend, ovde vas očekuju i tvrđava Ram, Dunav, Požarevac sa svojim prelepim lokalitetima.

Za one koji žele da uživaju u lepotama Viminacijuma iz fotelje, dostupna je i virtuelna tura, u kojoj ćete imati priliku da čujete i da vidite šta je to sve krasilo ovaj nekada velelepni grad, na čijoj bi uređenosti i danas mnogi pozavideli.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Viminacijum - izlet u daleku prošlost
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.