NavMenu

Britanski trgovci upozoravaju: Skuplja hrana bez sporazuma sa EU

Izvor: Tanjug Petak, 11.12.2020. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Britanska maloprodajna industrija ponovo je danas upozorila da će se kupci suočiti sledeće godine s višim cenama hrane ako budu uvedene nove carine u slučaju sve izvesnijeg nepostizanja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

- Trenutno, četiri petine britanskog uvoza hrane dolazi iz EU, a bez bescarinskog sporazuma supermarketi i njihovi kupci suočiće se od 2021. sa troškovima od preko 3,0 milijarde funti (4,0 milijarde dolara) na ime carina - kaže Endrju Opije, direktor za hranu i održivost u Britanskom maloprodajnom konzorcijumu (BRC), prenosi Rojters.

Iz BRC-a poručuju da će carine naterati trgovce hranom na malo da podižu cene kako bi ublažili dodatne troškove.

Dodaju takođe da će se mnogi trgovci neprehrambenim proizvodima suočiti sa visokim carinskim računima za proizvode uvezene iz EU, uključujući odeću i keramiku.

Britanski prelazni period za Bregzit završava se 31. decembra. U nedostatku dogovora, Britanija bi trgovala sa Evropskom unijom pod uslovima Svetske trgovinske organizacije, što podrazumeva nove carine. Premijer Boris DŽonson je izjavio juče da postoji "velika mogućnost" da Britanija ne postigne dogovor sa EU.

Prema novom britanskom tarifnom režimu, koji bi se primenjivao od 1. januara ako izostane dogovor, 85% hrane uvezene iz EU podleglo bi carinama višim od 5%.

Prosečna tarifa bi bila veća od 20%, pri čemu bi, primera radi na mleveno goveđe meso iznosila 48%, na krastavce 16, a na zelenu salatu 10%.

Najveći britanski maloprodajni lanac Tesko saopštio je da bi potrošači trebalo da očekuju rast cena između tri i pet procenata, ako ne bude trgopvinskog sporazuma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.