NavMenu

Da li će biti novog moratorijuma na otplatu kredita?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.12.2020. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Sa najnovijim talasom epidemije krenula su očekivanja i nagađanja da li će i sada, kao prethodna dva puta, biti moratorijuma na otplatu kredita, a u Narodnoj banci Srbije tim povodom kažu da prate situaciju u finansijskom sektoru i preduzimaju aktivnosti za ublažavanje efekata krize izazvane koronavirusom.

Naglašavaju da pritom imaju u vidu potrebu da banke, u skladu sa sopstvenom poslovnom politikom i procenama, omoguće održivo reprogramiranje obaveza svojim klijentima.

U bankama se može čuti da ima izvesnih naznaka prema kojima se, ipak, može očekivati i treći moratorijum na otplatu kredita, koji ne mora nužno biti isti kao dva prethodna, ali da nije za očekivati da njegova primena krene pre početka sledeće godine.

U NBS podsećaju da je centralna banka od nastupanja vanredne zdravstvene situacije u zemlji, u skladu sa svojim nadležnostima preduzela brojne aktivnosti kako bi pomogla građanima i privredi i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

Tako su dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućena dva moratorijuma. To su martovski u trajanju od najmanje tri meseca i julski koji se odnosio na rate koje su dospevale između 1. avgusta i 30. septembra, kao i obaveze dospele u julu, koje dužnik nije izmirio.

Mere i njihovo trajanje su, objašnjavaju u Narodnoj banci, pažljivo odmeravane kada je reč o mogućim poteškoćama sa kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti.

Dodaju da je u nameri da pronađe najbolji način za pomoć dužnicima u aktuelnim vanrednim okolnostima, NBS osim moratorijuma kao obavezne olakšice, kreirala i regulatorne pretpostavke za odobravanje drugih olakšica u pogledu otplate obaveza dužnika banke i olakšanog pristupa finansiranju stanovništva.

Među njima su i mogućnosti refinansiranja ili promene datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, zatim produžetka roka otplate stambenih kredita, olakšanog pristupa stambenim kreditima.

Kada je reč o dužnicima iz sektora privrede NBS je delovala, i kao jedna od vodećih institucija u uspostavljanju garantne šeme za pomoć privredi kao i podrške još povoljnijem dinarskom finansiranju kroz tu šemu, navode iz Narodne banke Srbije.

Prvi tromesečni moratorijum, prema podacima NBS, iskoristilo je 91% dužnika koji su prihvatili zastoj u otplati kredita, dok je drugi moratorijum prihvatio nešto manji broj dužnika, oko 82% ili više od dva i po miliona dužnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.