Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.12.2020.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Komšija je najbolji sused: PKRS - Korona je dala šansu za razvoj regiona kroz saradnju i digitalnu transformaciju privrede

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay/ geralt)
Da komšiji nema bližega od suseda teza je koju je eKapija lansirala u okviru našeg aktuelnog regionalnog projekta, a koju potvrđuju i podaci Privredne komore Republike Srpske o spoljnotrgovinskoj razmeni sa državama regiona.

Srbija je, prirodno, prvi spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, sa razmenom vrednom 946,6 miliona KM u periodu od januara do septembra 2020. (oko 500 mil EUR), ali već na četvrtom i petom mestu po obimu robne razmene nalaze se Hrvatska i Slovenija.

- Ovi podaci najpre pokazuju kolika je povezanost privreda prvenstveno Republike Srpske i Srbije, ali i ukazuju da su nama najbliža tržišta od izuzetne važnosti. A s obzirom da su, pojedinačno posmatrano, tržišta zemalja regiona, izuzev Srbije, relativno mala, za naše privrede je regionalno povezivanje i otklanjanje barijera ključno - kaže za eKapiju Vladimir Blagojević portparol Privredne komore Republike Srpske i dodaje da bi na taj način privrede regiona, osim unapređenja saradnje i povećanje obima robne razmene, postale i atraktivnije za strane investitore.

I upravo je aktuelna korona-kriza, prema njegovim rečima, pružila šansu za dodatno povezivanje i međusobnu saradnju na regionalnom nivou.

- Širenje virusa korona uticalo je na sve privrede sveta, pa i na naš region i konkretno na Republiku Srpsku. Skoro da ne postoji preduzeće koje na direktan ili indirektan način nije pretrpelo štetu, a najviše su pogođeni sektor turizma i ugostiteljstva, kao i saobraćaja. Ipak, svaka kriza istovremeno je i šansa. Prethodnih meseci videli smo koliko je važno da imati sopstvene kapacitete koji mogu pokriti potrebe domaćeg tržišta, ali i koliko je bitno saradnjom sa privredama regiona nadomestiti nedostatak određenih roba u kritičnim situacijama – navodi Blagojević.

Osim direktnog uticaja na poslovanje kompanija, pandemija je, dodaje naš sagovornik, ostavila posledice i na način komunikacije među tržištima u regionu, prvenstveno na sajmove i druge slične događaje.

- Najvažniji privredni drugađaji nisu mogli da budu organizovani, što nas je primoralo da sajmove, konferencije i sastanke organizujemo putem virtuelnih platformi. To nam je pokazalo da moramo da se prilagodimo novim trendovima, ali i da će neke navike, koje sada stičemo, u određenoj meri biti zadržane i kada prođe pandemija. Upravo zbog toga, Privredna komora Republike Srpske formirala je Centar za digitalnu transformaciju privrede, kako bismo pomogli našim preduzećima da kroz izradu strategija i planova što kvalitetnije odgovore novim izazovima – kaže Blagojević.

Po njegovim rečima, Centar, kao poslovna podrška na polju digitalne transformacije, radiće na unapređenju znanja i veština zaposlenih u privredi, pružajući konsultantsku podršku i promovišući i pružajući informativne i savetodavne usluge u oblasti digitalne transformacije.

- Osnovni cilj Centra je unapređenje poslovnog okruženja i pružanje usluga optimizacije i ubrzavanja poslovnih procesa, efikasnijeg i transparentnijeg poslovanja, automatizacije procesa i radnih postupaka, odnosno transformacije procesa u privrednim društvima i prilagođavanja modernim tehnološkim procesima rada u privredi – navodi sagovornik eKapije.

On pojašnjava da će se aktivnosti Centra realizovati kroz identifikovanje potreba privrednih subjekata u pogledu unapređenja njihovog poslovanja kroz implementaciju procesa digitalne transformacije, obezbeđenje edukacije, savetovanja, obučavanje i sertifikovanje konsultanata za izradu ekspertskih analiza i digitalnih strategija u firmama, ali i stvaranjem strateških partnerstava sa nosiocima tehnologija i kompanija koje će u svom poslovanju primenjivati ova rešenja.

Kao još jedan važan segment unapređenja regionalne saradnje Blagojević navodi i otklanjanje prepreka na koje kompanije koje posluju u regionu nailaze.

- Potrebno je smanjiti troškove transporta, obezbediti međusobno priznavanje sertifikata, brži protok roba, elektronsku razmenu podataka i bolju tehničku opremljenost graničnih prelaza, a za to je neophodna saradnja. Privredna komora Republike Srpske, kao vodeća institucija na polju zastupanja interesa privrede Srpske, ima dobru saradnju sa komorama u regionu i u vreme pandemije upravo smo na osnovu saradnje, zajedničkih projekata i razmene iskustva sa komorama u BiH i Srbiji, uspeli da otklonimo niz pomenutih problema i barijera koji su se pojavljivali na dnevnoj bazi - istakao je Blagojević.

Dodao je da je u prethodnim mesecima održan i niz onlajn sastanaka među komorama u regionu, a sve sa ciljem unapređenja postojeće i stvaranja podloge za novu regionalnu saradnju.

U posebnom tekstu pročitajte kako regionalnu saradnju vide u kompaniji Polimac Company.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.