NavMenu

"Rudnap Agrar" podiže u Irigu plantažu na 500 hektara - investicija od 50 mil EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 25.04.2010. 13:50
Komentari
Podeli

Kompanija "Rudnap Agrar" počela je u opštini Irig, na južnim obroncima Fruške gore, sadnju 500 hektara voća, uglavnom jabuke, u šta će biti uloženo 50 mil EUR.

Sadnja će se odvijati fazno. Ove godine biće zasađeno 490.000 stabala na 130 hektara uz ulaganje 12,5 mil EUR. Od jeseni bi trebalo da počnu pripremni radovi za drugu fazu sadnje, na preostalih 370 hektara, što će biti završeno do 2012. godine.

Za sada se sade samo jabuke, a u "Rudnap Agraru" planiraju i da jedan deo plantaže namene za neko drugo voće. Većina novinara koja je posetila plantažu u petak, 23. aprila, predlaže kruške, nadajući se njihovoj nižoj ceni, podsećajući na trenutne "astronomske " cene tog voća u prestoničkim marketima.

Međutim, ono što se za sada zna, jeste da će uskoro iz Iriga stizati pet sorti jabuka: greni smit, zlatni i crveni delišes, fudži i gala. Sadnice ovih dvogodišnjih biljaka uvezene su od italijanskog proizvođača "Griba" iz južnog Tirola.

Kompanija "Rudnap Agrar", deo je "Rudnap grupe". Mnogi su se zapitali otkuda novi sektor u grupi?

- "Rudnap grupa" koja je prisutna u energetici u prethodnim godinama prepoznala je potencijal srpskog agrara kao jednog od najatraktivnijih privrednih grana gde Srbija može da se razvija. Jako smo zadovoljni zbog ulaska u poljoprivredu – rekao je Aleksandar Skulić, generalni direktor "Rudnap grupe".


On je naveo i da je obezbeđena sva neophodna infrastrukturna oprema. Izgrađeno je i opremljeno šest bunara za potrebe najsavremenijeg sistema navodnjavanja "kap po kap", sa senzorima i metero stanicom koji sadnicama u svakom trenutku obezbeđuje optimalnu količinu vode. Protivgradna mreža i sistem "anti-frost" zaštite na plantaži sačuvaće kvalitet roda u slučajevima eventualnih elementarnih nepogoda.

Počela je izgradnja hladnjače čiji kapacitet će biti 8.000 tona voća, koja će biti završena najkasnije sredinom naredne godine. U nju će, prema Skulićevim rečima, moći da se smeste ne samo jabuke "Rudnap Agrara" iz prve faze, već će biti dovoljna i za lokalne voćare. Magacin, skladište i hangar, takođe su deo pratećeg sadržaja ove plantaže.

Polovina jabuka sa ove plantaže izvoziće se na tržište Evropske unije i Rusije, a druga polovina je namenjena našem tržištu. Ako se prisetimo koliko problema su srpski uzgajivači jabuka imali u prethodnoj godini, pre svega zbog niske otkupne cene, nameće se pitanje, ima li na našem tržišta prostora za tako veliki plasman?

- Ne bih posmatrao prošlogodišnju cenu kao neki reper, pre bih posmatrao dugogodišnji trend cene rasta jabuka. Mislim da postoji prostora za nas, posebno ako pogledate strukturu izvoza i strukturu naše planirane proizvodnje jabuka. Trenutno su u Srbiji zastupljene sorte koje nisu aktuelne na evropskom tržištu. Naša zemlja je prošle godine uvezla oko 20.000 tona jabuka onih sorti koje mi sada sadimo. Tako da mi suštinski hoćemo da supstituišemo uvoz i da deo naše proizvodnje plasiramo kroz maloprodajne lance - rekao je za "eKapiju" generalni direktor "Rudnap grupe".


Vladimir Bura , savetnik direktora "Rudnap Agrara", kaže da se prvi rod jabuka od 500 tona očekuje na jesen, a pun kapacitet voćnjaka koji će davati od 50 do 60 tona po hektaru jabuka za četiri godine.

U "Rudnap Agraru" planiraju da im se investicija isplati za šest godina, a kako je Skulić rekao za naš portal, investicija od 50 mil EUR, obezbeđena je delom kroz sopstveni kapital, a delom kroz kreditno finansiranje UniCredit i banke Intesa.

Na plantaži je trenutno zaposleno 170 sezonskih radnika i 10 agroinžinjera iz opština Irig i Ruma.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.