NavMenu

MATIĆ: Srbija će raditi na međusobnom priznavanju kvalifikovanih elektronskih potpisa sa zemljama regiona i EU

Izvor: Beta Sreda, 09.12.2020. 16:44
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube/screenshot/N1)
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će Srbija raditi na međusobnom priznavanju stranih kvalifikovanih elektronskih potpisa, pre svega sa zemljama regiona, ali i sa zemljama Evropske unije (EU) koje su među najvećim ulagačima u Srbiju.

- Bilateralne sporazume o međusobnom priznavanju kvalifikovanog elektronskog potpisa Srbija planira sa zemljama regiona - rekla je ona na onlaj konferenciji AmCham-a, dodavši da rešenje problema koje imaju pojedini stranci bez kvalifikovanog elektronskog potpisa u Srbiji, može se delom rešiti i "potpisivanjem bilateralnih sporazuma sa zemljama koje su najveći investitori u Srbiji".

Podsetila je da je Srbija već ima sporazume o međusobnom priznavanju tih dokumenata sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom.

Dodala je da je pre godinu dana Srbije podnela i zahtev Evropskoj komisiji da se potpiše sporatum sa članicama EU o međusobnom priznavanju kvalifikovanih elektronskih potpisa, ali da je odgovoreno kako je neophodno da se sa svakom članicom potpiše bilateralni sporazum o tome.

Matić je kazala da jednostrano priznavanje tog potpisa od strene Srbije u odnosu na čitavu EU još nije razmatrano, navodeći da je to pitanje političke odluke, ali i da se inicijativa prema EK može obnoviti.

Povećanje korišćenja kvalifikovanog elektronskog potpisa vidi kao jedan od preduslova za ubrzanje digitalizacije poslovnih procesa u državnoj administraciji, ali i elektronskog poslovanja.

Dodala je da se radi na uvođenju kvalifikovanih elektronskih potpisa u klaudu, koji bi terebalo da reši i probleme u vezi sa podnošenjem poreske prijeve i za državljane van Srbije.

Istakla je da su za dalji razvoj elektronske uprave i elektronsko poslovanje važna dva zakona - Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, kao i Zakon o elektronskoj upravi.

- Regulativa je doneta u skladu sa evropskom praksom, ali prepreke koje smo imali poslednje dve godine odnosila se na primenu ovih zakona - rekla je Matić i dodala da je nedovoljno registrovanih pružalaca usluga, kao i izdatih sertifikata.

Ukazala je da se bez većeg broja elektronskih sertifikata ne može očekivati veća primena elektronskog poslovanja, odnosno veći razvoj elektronske uprave, kao srevisa za građene i privredu.

Porast e-trgovine

Govoreći o elektronskoj trgovini, ona je navela da je od početka pandemije korona virusa zabeležen porast elektronske trgovine, ali je povećan i broja zloupotreba elektronskih platformi, naročito na društvenim mrežama.

- Zabeležen je porast elektronske trgovine i do 300% u zavisnosti od proizvoda, a takođe ima i povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi naročito na društvenim mrežama - rekla je ministarka.

Istakla je da se najveći deo sive ekonomije putem interneta svodi na oglase za duvanske proizvode.

-To je roba koja je najpodložnija sivoj ekonomiji, ali i lekovi i medicinska sredstva, a nakon toga i oglašavanje robe na način na koji se povređuje pravo intelektualne svojine, pre svega odeće, obuće, kozmetike - kazala je Matić.

Ocenila je i da je u borbi protiv ovakvih pojava važan sistem e-inspektor, jer omogućava umreženi rad i koodinaciju svih inspekcija.

Prema njenim rečima, od januara do novembra ove godine obavljena je 81 inspekcijska kontrola kod neregistrovanih subjekata i podneto 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ukazala je da je naredne godine planirano 155 redovnih nadzora kod neregistrovanih i registrovanih subjekata koji nude robu preko interneta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.