NavMenu

Komšija je najbolji sused: Mehmed Polimac, Polimac Company - Udruženi region ima ogroman investicioni potencijal

Izvor: eKapija Sreda, 09.12.2020. 13:00
Komentari
Podeli
(Foto: Polimac Company)
Pravi način da počnemo seriju regionalnih tekstova koju smo vam najavili juče, jeste kroz razgovor sa Mehmedom Polimcem, generalnim direktorom međunarodne konsultantske kuće Polimac Company sa sedištem u Sarajevu.

Ova kompanija već 25 godina pruža konsultantske usluge u energetici, infrastrukturi, geodeziji i geomehanici vodećim svetskim korporacijama koje posluju i u regionu Zapadnog Balkana. Prema rečima našeg sagovornika, Polimac Company trenutno radi na poslovima vetro i hidroenergije u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Austriji, a u pripremi su i projekti iz te oblasti u Albaniji i Mađarskoj.

Na osnovu velikog iskustva u regionalnom poslovanju, Polimac Company je i inicijator privrednog uvezivanja regiona kao razvojne šanse:

- Nas u ovom našem regionu ima 15 miliona. Možemo prestići i Švajcarsku i Švedsku, imamo prirodne resurse, imamo stučnjake, radnu snagu, mašine i nove tehnologije. Samo u hemijskoj industriji smo '74. bili jači i od Japana. I opet možemo tako, ali mora da postoji volja poslovnih ljudi za poslovno povezivanje firmi u regionu, ali i spremnost država da urede okvir za poslovanje – kaže prvi čovek kompanije.

Prema njegovim rečima, konkretan problem na koji nailaze kompanije koje posluju u regionu jeste međusobno priznavanje licenci firmi.

- Recimo, u Federaciji BiH priznaju se licence firmi iz Republike Srpske, a obrnuto nije slučaj – tvrdi Polimac i dodaje da su pregovori o međusobnom priznavanju licenci na području Ex Yu zemalja trenutno u toku i da postoji dobra volja da se to reši.

Za našeg sagovornika, u biznisu nema emocija, već je poenta, kako kaže, u stvaranju novih ekonomskih vrednosti. On ima i konkretne predloge kako pomoći firmama koje posluju regionalno:

- Uvezivanje firmi oko zajedničkog poslovnog interesa vodi jeftinijem i kvalitetnijem poslu i zato je neophodno pomoći privrednim subjektima da to ostvare. Mi kao kompanijama već radimo na pokretanju jedne regionalne konferencije koja bi okupila firme iz oblasti energetike, saobraćaja, tekstilne industrije i drugih, podeljenu na panele po oblastima, kako bismo svi izneli predloge i razmotrili poslovne mogućnosti u okviru regiona, kakve malo ko ima.

Jedno od rešenja za poboljšanje regionalne sradnje i stvaranje novih ekonomskih vrednosti u regionu su, prema njegovim rečima, i zajednički nastupi na trećim tržištima.

- Recimo, ako neko želi proboj na tržišta bivšeg SSSR-a, poveže se sa firmama iz Srbije i Republike Srpske. Ipak, iz našeg iskustva, odziv kompanija iz regiona za zajedničke nastupe nije veliki i zato je neophodna jedan investiciona konferencija koja bi i medijski bila podržana kako bi se takve inicijative pokrenule i uobličile. Mi na taj način možemo napraviti konzorcijume jače od bilo kojih stranih kompanija, ne mogu oni biti jeftiniji od nas kad njima radi naša radna snaga – smatra Polimac.


Zato je, dodaje, potrebno napraviti i jedno regionalno privredno poslovno udruženje, sa ciljem da se kompanije međusobno ispomažu, recimo kroz korišćenje infrastrukture firmi članica širom sveta.

Još jedna od inicijativa firme Polimac Company vezanih za regionalnu saradnju je i javno-privatno partnerstvo.

- Izlaz iz ove krize, ne samo u regionu nego i u celom svetu je javno-privatno partnerstvo. Mi u regionu imamo milijarde evra štednje, kada bismo taj investicioni potencijal iskoristili kroz javno-privatno partnerstvo, ne bi nam više bili potrebni strani kreditori. Ali je za to neophodan takav zakonski okvir da građani počnu više da veruju svojoj državi nego agenciji za osiguranje depozita – navodi Polimac.

Sagovornik eKapije poručuje da negativne posledice korona-krize u svetu tek predstoje, pa je potrebno okrenuti se domaćoj proizvodnji, međusobnoj saradnji i javno-privatnom partnerstvu, te regulisanju zakonodavnog okvira koji će sve to olakšati. Govoreći o planovima svoje kompanije, Polimac kaže da će se u narednom periodu posvetiti otvaranju poslovnih zona u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

- Imamo mnogo neiskorišćenih poslovnih zona, a da bi se to pokrenulo treba preslikati model iz Turske koja ima oko 1.200 poslovnih zona. To je budućnost, uz izmene zakona o oporezivanju za investitore – kaže Mehmed Polimac i dodaje da Polimac Company planira osvajanje novih tržišta, poput Turske i Katara, kao i nova zapošljavanja.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.