NavMenu

Kinezi šire bescarinsku zonu Šumadija - Ulaganja kompanije Yanfeng mogla bi biti duplirana

Izvor: Politika Sreda, 09.12.2020. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
Otkako je osnovana marta 2019. godine, bescarinska zona Šumadija je, odlukom grada, dvaput proširivana, prvo sa pet na 10 hektara, a nedavno joj je pridodato još šest hektara. U Srbiji, zaključno sa kragujevačkom Šumadijom, postoji 15 slobodnih zona poslovanja u kojima rade 204 kompanije sa oko 35.000 zaposlenih, a njihovo učešće u izvozu je 14 odsto.

Formiranje bescarinske zone Šumadija pokrenula je kineska kompanija Janfeng (Yanfeng), koja je novembra prošle godine otvorila prvi pogon u Kragujevcu, fabriku za izradu automobilskih enterijera. Druga Janfengova fabrika je u izgradnji, u njoj će se praviti automobilska sedišta, a uz nju se gradi i pogon kompanije Senči koja, takođe, dolazi iz Kine.

– Fabrike gradi holandska kompanija CTP po sistemu ključ u ruke. Grad je CTP-u prodao zemljište, a imao je obavezu i interes da parcele opremi saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom – objašnjava Marko Vujnović, direktor preduzeća Slobodna zona Šumadija.

Kineski Janfeng je zapravo velika multinacionalna kompanija sa 111 pogona u 120 zemalja i sa oko 32.000 radnika. I izgrađena fabrika Janfeng enterijeri i druga u izgradnji Janfeng siting posluju sa najvećim svetskim proizvođačima četvorotočkaša, nemačkim gigantima Mercedesom i Be-Em-Veom kojima isporučuju sedišta i druge unutrašnje delove automobila. Kompanija Senči uvek prati kompaniju Janfeng sitinig.

– Dosadašnja ulaganja su oko 36 mil EUR, a do 2023. godine investicija bi mogla biti duplirana, barem je tako najavljeno prilikom otvaranja fabrike Janfeng enterijeri. Predviđeno je i zapošljavanje oko 800 radnika. Ovo bi bila velika korist za Kragujevac i da nema slobodne zone poslovanja koja dodatno ubrzava razvoj grada. Administrativne stvari se daleko brže rešavaju u bescarinskim zonama, a poslovi se onda šire i van tih zona – navodi Vujnović u razgovoru za Politiku.

Formiranje bescarinskih zona poslovanja, na inicijativu lokalnih vlasti, odobrava Uprava za slobodne zone Ministarstva finansija koja je osnovana 2008. godine, uoči dolaska Fijata u Srbiju. Danas kompanija Fijat–Krajsler automobili Srbija (Fiat Chrysler Automobiles) raspolaže sa 176 hektara zemljišta na desnoj obali Lepenice kojim je nekada uglavnom gazdovala kragujevačka Zastava. Slobodna zona Šumadija formirana je na levoj obali Lepenice, na samom ulazu u grad putem iz Batočine.


– Fijat je napravio bescarinsku zonu isključivo za svoje i potrebe svojih kooperanata koji su izgradili pogone u Grošnici, na mestu gde su se nalazili vojni objekti. Zbog toga je, za potrebe kineskih kompanija, morala da se formira druga bescarinska zona. Kragujevac je u tom smislu privilegovan, jer nigde drugde u Srbiji ne postoje dve bescarinske zone na tako maloj udaljenosti – kaže Vujnović.

Kompanije koje posluju u slobodnim zonama oslobođene su PDV-a i poreza na uvoz repromaterijala i delova za svoje proizvode namenjene izvozu. Lokacije na kojima grade fabrike ne moraju biti fizički povezane, što jednoj slobodnoj zoni, kao preduzeću, omogućava da posluje i sa kompanijama van svog sedišta. Zbog toga su za saradnju sa kragujevačkim preduzećem Slobodna zona Šumadija zainteresovane i strane firme iz drugih gradova, kao što je italijanska kompanija Vibak (Vibac) koja posluje u Jagodini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.