NavMenu

Univerzitetski kompleks u Novom Sadu na 245.000 m2 - studentski kampus na obali Dunava dobija 10 novih objekata

Izvor: eKapija Petak, 23.04.2010. 11:55
Komentari
Podeli

Univerzitetski kompleks u Novom SaduUniverzitetski kompleks u Novom Sadu

Univerzitetski kompleks u Novom Sadu, u kom je smešteno sedam fakulteta, trebalo bi da dobije deset novih objekata, tako da će posle izgradnje ukupna površina kampusa biti 245.000 m2. Prema planu detaljne regulacije, postojeći kapaciteti kampusa će se udvostručiti, a oko 45.000 stanovnika ovog "grada" dobiće nove naučno-nastavne objekte, kao i mnoge sadržaje za studente. Deo novca za planirane investicije trebalo bi da bude obezbeđen od Evropske investicione banke.

Kako je prošlog meseca najavio ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, najveći deo sredstava od 200 mil EUR koja je Evropska investiciona banka početkom marta odobrila Srbiji za ulaganje u nauku biće usmerena u Beograd i Novi Sad, kao najjača naučna i tehnološka uporišta u zemlji.

Univerzitet u Novom Sadu je konkurisao sa nekoliko projekata, vrednih 25 mil EUR, kazao je tom prilikom rektor Miroslav Vesković i dodao da očekuje da će novac dobiti i druge istraživačke ustanove u Vojvodini.

Vesković je precizirao da je reč o pomoći u izgradnji centralne zgrade Univerziteta, naučno-tehnološkog parka, zgrade Apart hotela za mlade istraživače unutar kampusa i projekat koji se odnosi na postrojenje Instituta za prehrambene tehnologije.

Sporazum sa Evropskom investicionom bankom trebalo bi da bude usvojen u toku meseca u Skupštini Srbije, a nakon toga očekuje se realizacija predloženih projekata.

Urbana rekonstrukcija Univerzitetskog kompleksa- novi sadržaji

Univerzitetski kompleks u Novom SaduUniverzitetski kompleks u Novom Sadu

- Urbanom rekonstrukcijom Univerzitetskog kompleksa znatno će se obogatiti njegov sadržaj i formirati harmonična prostorna kompozicija u granicama predviđenim planom. Zone izgradnje su planirane u skladu sa univerzalnim potrebama Univerzitetskog kampusa u celini i specifičnim potrebama pojedinih departmana, poštujući postojeću fizičku strukturu i prostorne karakteristike kompleksa - kazao je za "eKapiju" dia Marko Stojanović, koji je uz dia Branislavu Lukić jedan od nosilaca zadatka u JP "Urbanizam", preduzeću zaduženom za izradu plana detaljne regulacije.

Prema PDR, u novosadskom kampusu biće izgrađen novi kompleks objekata Fakulteta tehničkih nauka spratnosti od Su+P+4 do Su+P+6. Novi kompleks objekata (Su+P+5), dobiće i Mašinski fakultet, koga očekuje i totalna rekonstrukcija postojećih laboratorija. Predviđeno je investiranje u izgradnju obrazovno-poslovnog objekta za potrebe Departmana za građevinarstvo (Su+P+2+Pk), kao i novog objekta Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, spratnosti Su+VP. Novi objekat dobiće Prirodno – matematički fakultet (Su+P+1), a nova zgrada Poljoprivrednog fakulteta imaće dva sprata.

Planirana je i izgradnja Apart hotela 2, odnosno Doma za mlade nastavno-naučne radnike, koji će imati tri sprata i poslovni objekat spratnosti Su+P+2. Kampus će imati i dve podzemne garaže.

- Suterenske garaže su obavezujuće u svim novim objektima Univerziteta, a korisnici garaža će biti korisnici pojedinih objekata. Dve spomenute su javne garaže na obodu stambene zone Liman I i korisnici ne moraju biti zaposleni ili studenti Univerziteta u Novom Sadu- objasnio je Stojanović.

Među predviđenim investicijama je i izgradnja objekta društvenog prostora studenata (Su+P+3), kao i objekat Studentskog kulturnog centra spratnosti P+1.

Novosadski kampus – najmlađi grad u Srbiji

Univerzitetski kampus u Novom Sadu nalazi se na levoj obali Dunava u centralnoj gradskoj zoni. Od devet fakulteta sa sedištem u Novom Sadu, sedam ih je smešteno u Univerziteskom kompleksu. Po izveštaju o radu Univerziteta ukupan broj studenata i zaposlenih iznosi oko 45.000. Površina građevinskog područja koje se obuhvata planom je 28,18 ha, a objekti u kampusu građeni su u periodu od 1958. (zgrada Poljoprivrednog fakulteta) do 1987. godine (PMF). Ti objekti su različitih oblikovnih karakteristika, a njihova spratnost se kreće od VP do P+10. Preovlađuju objekti spratnosti P+3 i P+4. Ukupna izgrađena površina objekata namenjenih naučno - nastavnoj funkciji iznosi 122.382 m2 .

U univerzitetskom parku u Novom Sadu smešteni su : Filozofski, Poljoprivredni, Tehnološki, Pravni, Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, dok se Medicinski fakultet nalazi u krugu Kliničkog centra, a Akademija umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Osim naučno-nastavnih objekata, u univerzitetskom kampusu nalaze se i Studentski centar, dva studentska doma, centralni studentski restoran, hotel sa apartmanima za privremeni smeštaj mladih naučnih radnika, Zavod za zaštitu zdravlja studenata i slične studentske organizacije.

- Dominantna celina izgrađene fizičke strukture je formirana oko Trga Dositeja Obradovića kojeg okružuju kompleksi objekata Poljoprivrednog, Filozofskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka. Ti objekti predstavljaju završene i skladne arhitektonske celine, pa se planom ne predviđaju veće izmene na tim objektima- objasnio je Stojanović.

JP "Urbanizam" - Zavod za urbanizam Novi Sad je plan detaljne regulacije izradio po projektnom zadatku investitora JP "Zavod za izgradnju grada" i smernica dobijenih od Senata Univerziteta u Novom Sadu.

T.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.